Ga naar content

Onderzoek dood Mostafa Talaie

Twee passanten treffen de 43-jarige Mostafa Talaie op maandagavond 18 februari 2013 liggend op de grond op de Vennelaan in het buitengebied van Oisterwijk aan. Hij blijkt te zijn overleden aan een steekwond. De Iraanse asielzoeker, was onderweg naar het asielzoekerscentrum, dat op enkele honderden meters afstand ligt van de vindplaats. De recherche formeert een Team Grootschalige Opsporing. In de weken daarna worden diverse getuigen gehoord. Ook roept het team de hulp in van het TV-programma Opsporing Verzocht. De uitzendingen leveren twee tips op. Een doorbraak in het onderzoek blijft echter uit.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Mostafa Talaie is die avond met twee zware weekendtassen op weg naar zijn nieuwe woonadres, het asielzoekerscentrum aan de Kievitsblekweg in Oisterwijk. Om daar te komen, stapte hij eerder die avond tussen 20.30 en 21.00 uur uit de bus op de Terbrugtweg aan de Halte Weverstraat. Hij reisde vanuit het noorden van ons land met de trein naar Den Bosch en nam vandaar uit de bus naar Oisterwijk.

Wie was Mostafa Talaie?

Mostafa Talaie wordt op 2 juli 1969 in Teheran, de hoofdstad van Iran, geboren. Bekenden noemen hem Nasser en beschrijven hem als introvert, een rustige wat teruggetrokken persoon. Een aardige man die soms wat depressief was en zijn problemen niet met anderen deelde.

Vlucht

Hij vlucht uit Iran en vraagt op 17 april 2001 asiel aan in Nederland, in Rijsbergen. Deze aanvraag wordt na een beroepschriftprocedure afgewezen. In de periode 2001-2012 dient hij een aantal malen een asielverzoek in. Bij de laatste aanvraag op 22 mei 2012 heeft hij zich bekeerd tot het christendom en vreest dat hij in zijn vaderland daarvoor vervolgd zal worden. Om deze reden wordt de aanvraag gehonoreerd en verkrijgt hij op 15 februari 2013 een verblijfsvergunning.

Verblijfplaatsen

Talaie verblijft vanaf 2001 in Nederland in diverse asielzoekerscentra. Zijn eerste verblijfplaats is in Rijsbergen, waarna hij in datzelfde jaar doorgaat naar Eindhoven. In 2003 woont hij in Sidderburen, in 2004 in Emmen.

In 2005 vertrekt hij met onbekende bestemming vermoedelijk naar Engeland. Uit documentatie blijkt namelijk dat op 30 juni 2010 de Britse autoriteiten aan Nederland een verzoek tot overname van de asielprocedure doen. Hiervoor wordt op 2 juli 2010 door de minister van Justitie akkoord gegeven. In Engeland woont Mostafa samen met een Iraanse vrouw, hij onderhoudt tijdens zijn verblijf in Nederland veelvuldig contact met haar. Volgens bekenden wilde hij met haar trouwen zodra zijn verblijfsvergunning rond was.

In 2011 zit hij in het detentiecentrum Schiphol, waarna hij in 2012 in AZC Burgum en in 2013 in AZC Ter Apel verblijft. Op zijn volgende adres het AZC in Oisterwijk, aan de Kievitsblekweg, komt hij echter nooit aan.

Bekering tot het christendom

Mostafa is van huis uit moslim. Maar hij bezoekt tijdens zijn periode in Burgum trouw de gereformeerde (vrijgemaakte) kerk in Noord Burgum (Friesland). Hij volgt daar op dinsdagmiddag Bijbelstudies. Hij laat zich op 20 mei 2012 dopen in Best vlakbij Eindhoven. In Nederland woont nog een broer van hem. In overleg met deze broer wordt hij op 1 maart 2013 als moslim begraven.

Reconstructie laatste dag

Van Ter Apel naar Oisterwijk

Bij het slachtoffer treft de recherche twee OV-chipkaarten aan. Mede aan de hand daarvan reconstrueert een rechercheur een deel van zijn laatste dag. Hij vertrekt op maandag 18 februari 2013 om 10.45 uur vanaf het AZC Ter Apel met de bus naar Groningen. Vervolgens reist hij met de bus naar Leeuwarden. Daar aangekomen neemt hij rond 15.00 uur de bus naar Burgum. Hij haalt daar persoonlijke bezittingen op waarna hij met de bus terugreist naar Leeuwarden.

Rond 16.30 uur neemt hij vervolgens de trein naar Den Bosch en komt daar rond 20.15 uur aan. Talaie neemt bus 140 naar Oisterwijk. Er zijn camerabeelden in de bus opgenomen. Hij stapt rond 20.45 uur alleen uit op de Terburghtweg, halte Weverstraat. Hij heeft twee grote tassen en een rugzak bij zich. De chauffeur vervolgt met nog één passagier zijn route.

Agenten

Twee agenten die in een opvallende politieauto rijden, zien omstreeks 21.15 uur op de Schout van Engelenstraat een man op het trottoir staan die hen wenkt. Ze stoppen, waarna de bijrijder het raam opent. De man spreekt hen in gebrekkig Engels aan. Hij heeft een papier bij zich en blijkt op zoek te zijn naar het asielzoekerscentrum in Oisterwijk. De dienders leggen aan de hand van een plattegrond de route uit. Later blijkt dat de man die de agenten zagen, hoogstwaarschijnlijk Mostafa Talaie is.

Getuigen

Een getuige ziet de man bij de politieagenten staan. Diezelfde getuige ziet, nadat de politiewagen is doorgereden, dat er een man bij Talaie komt staan. Talaie loopt dan vermoedelijk met die man via 't Burghtweidepad naar het Klompven. Daar raken Talaie en de andere man in gesprek met een man en een vrouw, die op één fiets rijden.

Omstreeks 21.30 ziet een getuige het vermoedelijke slachtoffer lopen op de Vennelaan thv het Zwarte Wegje. Een andere getuige ziet rond 21.40 uur een bellende man op de Vennelaan staan, vermoedelijk gaat het om Talaie. Uit zijn telefoongegevens blijkt immers dat hij op dat tijdstip nog met een kennis gesproken heeft. Deze persoon is ook door de politie gehoord en heeft het gesprek bevestigd.

Bij de politie hebben zich later ook drie jongens gemeld. Zij vertellen dat ze die avond wat rondrijden in een auto. Op de Vennelaan zien ze een man staan, uit hun beschrijving blijkt dat het om Talaie gaat. Vlakbij Talaie zien deze getuigen een personenauto staan met een buitenlands kenteken. De kentekenplaten zijn wit en hebben zwarte letters en cijfers. Er staan twee personen bij.  Ze zien hem vallen, maar besluiten geen hulp te verlenen omdat ze de zaak niet vertrouwen.

Hulp bieden

Iets voor 22.00 uur rijden achter elkaar een 24-jarige Tilburger en een 21-jarige man uit Udenhout ieder in hun eigen auto vanaf de Posthoornseweg de Vennelaan op. Ze komen van hun gezamenlijke werk af. De Udenhouter rijdt voorop. Nadat hij de bocht doorrijdt, ziet hij een man op de grond liggen, half in de berm. Hij wijst zijn collega daarop, waarna zij keren. Ze parkeren hun auto's en lopen naar de man toe. Ze spreken het slachtoffer aan die niet reageert. De Tilburger belt 112, waarna zij op aanwijzing van de meldkamercentralist met de reanimatie starten. Dit wordt al snel overgenomen door politiemensen en daarna ambulancepersoneel.

Overleden

Rond 22.20 uur wordt geconstateerd dat reanimatie geen zin meer heeft omdat het slachtoffer is overleden. Omdat er geen zichtbare reden voor het overlijden is, wordt besloten het lichaam door een GGD-arts elders te laten schouwen. Bij het verplaatsen van het lichaam blijkt vervolgens dat Mostafa toch zichtbare verwondingen heeft en wordt besloten tot het opstarten van een grootschalig opsporingsonderzoek.

Onderzoek

De plaats delict wordt afgezet. Technisch rechercheurs stellen een uitgebreid forensisch onderzoek in. Besloten wordt tot sectie op het lichaam van Mostafa. Door de patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut wordt vastgesteld dat hij als gevolg van een steekwond om het leven is gekomen.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=oPGGLap5RDI

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening

Op de hoogte blijven via RSS

Klik op onderstaande link om u te abonneren op de RSS feed van dit dossier.

RSS feed Onderzoek dood Mostafa Talaie

Deel het artikel op social media

Deel artikel via: