Ga naar content

Liquidatiepoging café De Zon in de Pretoriusstraat

Vrijdagavond 10 oktober, rond 23.20 uur, werden de bezoekers van café De Zon aan de Pretoriusstraat in Amsterdam Oost opgeschrikt door twee gewapende mannen die vanuit de deuropening in het wilde weg het café in schoten. Twee bezoekers raakten gewond: één man (32) raakte eenzijdig verlamd en de ander (48) liep een beenwond op.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

In het politieonderzoek kunnen de twee slachtoffers op geen enkele manier in verband worden gebracht met zware criminaliteit. Daarbij mag het echt een wonder heten dat er behalve de twee slachtoffers niet nog meer mensen in het café zijn geraakt. Het rechecheteam dat deze zaak onderzoekt gaat er vanuit dat de daders het op één of twee andere bezoekers van het café hadden gemunt en dat ook deze schietpartij te maken heeft met de golf van liquidaties van de afgelopen 2,5 jaar.

 

cafe De Zon

Beelden daders

Het schietincident is gefilmd door bewakingscamera’s in het café. De daders zijn op deze beelden helaas niet zo goed te zien, wat ook komt door hun bivakmutsen.

Schutter café De Zon

Motoragenten beschoten

De daders zijn gevlucht In een zwarte BMW Station uit de 3-serie met een dubbele uitlaat. Ze zijn vanaf de Pretoriusstraat met een omweg via de S112 de ringweg A10 opgereden. De daders zijn toen doorgereden naar het knooppunt de Nieuwe Meer.

Daar zijn ze omgekeerd en op de ring-Zuid, bij de afslag VU, hebben de daders op motoragenten geschoten toen die dicht achter de BMW reden. De agenten hebben voor hun veiligheid, maar ook voor die van het overige verkeer, de achtervolging helaas moeten afbreken

Overzichtskaart vluchtroute

 

Autobrand

Het is niet zeker hoe de daders vanaf dat punt zijn verder gereden, maar rond 23.30 uur duiken ze dan weer op bij het Nieuwersluishof op in Amsterdam-Zuidoost. Daar wordt de BMW brandend teruggevonden met het valse kenteken 96-TR-PJ.

BMW uitgebrand

Brandstichter

Op bewakingsbeelden is in eerste instantie een lichtflits te zien, dat is het moment dat de BMW in brand wordt gestoken. Daarna is een man te zien die iets opraapt en daarna verdwijnt hij weer uit beeld. De politie gaat er vanuit dat hij één van de daders is van de schietpartij en de politie wil weten wie hij is.

Brandstichter

Diefstal BMW

Uit onderzoek is inmiddels vast komen te staan dat de BMW al in de nacht van 17 op 18 februari 2014 gestolen werd vanaf de Alexander Boerstraat in Amsterdam Zuid. De auto was toen voorzien van het originele kenteken 27-XX-JZ.

BMW met kentekens

Getuige oproep 1 - lichtgekleurde Mercedes coupe C klasse

Een vermoedelijke witte of grijze Mercedes coupe C klasse reed om 23.15 uur in de Pretoriusstraat achter de BMW vlak voor het schieten. De inzittende(n) van deze auto kunnen hele belangrijke getuigen zijn.

Mercedes

Getuige oproep 2 - man die sigaretten kocht aan de bar

Om 23.10 uur, tien minuten voor het schietincident, kocht een man sigaretten aan de bar van het café. Het was een donkergetinte man met gemillimeterd haar. De politie wil graag met hem in contact komen, want misschien heeft hij in de omgeving van café De Zon iets gezien dat voor het onderzoek van belang kan zijn.

Vragen

  • Wie is er op vrijdagavond 10 oktober 2014 rond 23.20 uur getuige geweest van het schietincident in café de Zon aan de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost?
  • Wie heeft er informatie over de daders?
  • Wie heeft er informatie over de achtergrond van deze zaak?
  • Wie heeft de daders op hun vlucht gezien?
  • Wie is er getuige geweest van de achtervolging en/of beschieting van de motoragenten op de ring-Zuid bij de afslag VU?
  • Wie heeft er gezien hoe de daders na de beschieting van de motoragenten zijn verder gereden?
  • Wie is er rond 23.30 uur getuige geweest van het in brand steken van de zwarte BMW station uit de 3-serie op het Nieuwersluishof in Amsterdam-Zuidoost?
  • Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden de vermoedelijke brandstichter?
  • Wie heeft er gezien hoe de brandstichter en mogelijk tweede dader vanaf het Nieuwersluishof zijn gevlucht?
  • Wie is er in de nacht van 17 op 18 februari 2014 getuige geweest van de diefstal van de BMW vanaf de Alexander Boerstraat in Amsterdam Zuid?
  • Wie heeft de BMW tussen februari en oktober ergens zien staan of zien rijden met kenteken 27-XX-JZ en/of het kenteken 96-TR-PJ?
  • Wie herkent zichzelf in één van de getuigenoproepen?

Tips

Heeft u antwoord op (een van) de vragen of heeft u andere informatie die mogelijk iets met deze zaak te maken kan hebben? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie telefonisch doorgeven via de Opsporingstiplijn op 0800-6070. Uw tip anoniem doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem op het telefoonnummer 0800-7000. Team Nationale Criminele Inlichtingen is bereikbaar op 079-345 8 999.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=VqhmEz5dixU

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening

Op de hoogte blijven via RSS

Klik op onderstaande link om u te abonneren op de RSS feed van dit dossier.

RSS feed Liquidatiepoging café De Zon in de Pretoriusstraat