Ga naar content

Liquidatie Mohammed Alarasi

Op maandagavond 20 januari 2014 werd de 22-jarige Mohammed Alarasi, na een avond sporten met zijn vrienden, doodgeschoten op de parkeerplaats voor sportschool de Pellikaan in Amersfoort. Twee mannen openden het vuur en Mohammed overleed ter plekke.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Mohammed Alarasi woonde in Amersfoort en volgde een MBO-opleiding Economie en Ondernemen. Hij hield van zaalvoetbal en trainde geregeld met vrienden van zijn voetbalteam in de Amersfoortse sportschool de Pellikaan. Tot die maandagavond 20 januari waarbij een schietpartij hem fataal werd.

Vlucht daders

Getuigen zagen hoe twee mannen op Mohammed kwamen afgerend. Mohammed Alarasi zag hen aankomen en probeerde weg te duiken, maar dat was te laat. Beide mannen openden het vuur op hem. De twee stapten vervolgens in een gereedstaande auto, een donkere BMW 550i, bestuurd door een andere man. Met hoge snelheid reden ze weg via de A1 richting Leusden.

Compositietekening

Van vermoedelijk één van de schutters kon een compositietekening gemaakt worden. Het gaat om een lichtgetinte man met een enigszins bol gezicht. Hij is rond de 25 jaar oud.

Compositiefoto

Vluchtauto

De vluchtauto werd even later, uitgebrand, terug gevonden op de Larikslaan in Leusden. De auto bleek een week eerder, dus begin januari 2014, gestolen vanaf de Stekelbaarssingel in Den Haag. Na het in brand steken van de auto, stapten de daders over in een andere BMW. Vermoedelijk was dit een BMW 3-serie, type E90.

Brandende auto Leusden

 

In mei 2014 werd op de Henegouwen in de wijk Lunetten in Utrecht een BMW aangetroffen. De auto zat onder het stof en is mogelijk is dezelfde BMW 3-serie type E90 die de daders gebruikten om te vluchten.

Teruggevonden auto

Samir Jabli

Het onderzoeksteam houdt er rekening mee dat Mohammed Alarasi niet degene was die geliquideerd moest worden op 20 januari, maar dat er sprake is van een persoonsverwisseling. Niet Mohammed maar de 38-jarige Samir Jabli zou het doelwit zijn.

Samir Jabli was een bekende van de politie uit het criminele circuit. Hij had overal zijn contacten met wie hij een praatje maakte. Zijn bijnaam was daarom ‘Babbel’. Hij werd 1 december 2014 doodgeschoten op de Hendrick de Keyserlaan in Amersfoort.

Samir Jabli

Mogelijke voorbereiding op een liquidatie op Samir Jabli

Voorafgaand aan de liquidatie op Mohammed Alarasi, waren er drie momenten waarop Samir Jabli aangaf bezorgd te zijn geweest om zijn leven. Op 17 januari 2014, dus drie dagen voor de moord op Mohammed Alarasi, werd hij met een smoesje naar de sportschool Fight en Power Academy gelokt. Daar vond een ontmoeting plaats waar hij een slecht gevoel aan over hield.

Een dag later, op 18 januari 2014 rond 17.45 uur, liep Samir bij de Mc Donalds in Amersfoort naar zijn auto en merkte dat een onbekende man hem volgde. Een kwartier later zag hij diezelfde persoon hem volgen bij de Total benzinepomp in Amersfoort. De man stond toen bij een grijze Peugeot 508.

Vervolgens ging Samir Jabli naar zijn ouderlijke huis aan de Leonardo da Vincistraat maar werd bij aankomst gewaarschuwd dat een man met een bivakmuts op in een donkere BMW het op Samir zou hebben voorzien. Hierop belde Samir de politie.

De recherche ging met Samir Jabli in gesprek, hij wilde daarna niks meer met de politie te maken hebben.

De onbekende mannen

De man die Jabli sprak bij de sportschool Fight en Power Academy omschreef hij als een dunne Marokkaanse man van 24-27 jaar oud met een wit gezicht en een brede kaak. Zijn haar zat netjes in een scheiding en hij droeg een leren jack, een strakke skinny jeans van het merk Philip Plein en witte hoge schoenen van het merk Gucci.

De man die zowel bij de Mc Donalds als de Total benzinepomp hem volgde, zou een lichtgetinte man met een Surinaams of Hindoestaan uiterlijk zijn, ongeveer 1.80 meter lang, met een rond gezicht en een korte, volle getrimde baard. Hij droeg een donkere gewatteerde driekwart jas, een spijkerbroek en donkere sportschoenen met witte strepen van het merk Adidas. Hij had een muts en een bril op. Hij reed in een grijze Peugeot 508.

Peugeot 508 

Donkere BMW

De BMW die voor het huis van Samir reed, dus op 18 januari 2014, met daarin een onbekende man met bivakmuts, was een M3 serie met het kenteken 13-XV-ND. Dit waren vervalste kentekenplaten.

BMW M3 

Ripdeal

Op 1 december 2014 werd Samir doodgeschoten. Uit onderzoek kwam naar voren dat hij zijdelings betrokken was bij een ripdeal. Deze vond plaats op 14 oktober 2013, rond 15.45 uur in Soesterberg. Na die ripdeal is waarschijnlijk een conflict ontstaan tussen Samir Jabli en andere betrokkenen van de levering van drugs en andere betrokkenen bij de ripdeal. Dit zijn vermoedelijk blanke Nederlandse mannen. Ook kwam naar voren dat er diezelfde 14 oktober over de ripdeal gesproken werd door meerdere personen bij coffeeshop Freetime in Amersfoort. De recherche zoekt getuigen die iets kunnen vertellen over de inhoud van het gevoerde gesprek tijdens deze ontmoeting.

daders freetime

Verband andere liquidaties

Er zijn aanwijzingen dat er een mogelijk verband is met de liquidatie op Tarik El Idrissi, die 31 januari 2014 werd doodgeschoten in Amsterdam. Om het onderzoek niet te verstoren, kan daar op dit moment geen verdere informatie over gegeven worden.

PD Idrissi

Beloning

De Hoofdofficier van Justitie van het arrondissementsparket Midden-Nederland looft een beloning uit van €15.000 voor de gouden tip voor de moord op Mohammed Alarasi.

Vragen van Recherche

1) De recherche vermoedt dat er een mogelijke persoonsverwisseling is geweest tussen Mohammed Alarasi en Samir Jabli. Het is nog helemaal niet duidelijk hoe deze persoonsverwisseling heeft kunnen gebeuren. Wie kan meer vertellen over hoe het mis heeft kunnen gaan?

2) Wie herkent de man van de compositietekening?

3) De recherche wil graag in contact komen met mensen die meer informatie hebben over de genoemde BMW’s en hun gebruikers:

  • BMW M3 met valse kentekenplaten 13-XV-ND betrokken bij de poging liquidatie op Samir Jabli
  • BMW 5-serie die werd gestolen in Den Haag, die vermoedelijk gebruikt werd bij de liquidatie van Alarasi die daarna in Leusden in Brand is gestoken
  • BMW 3-serie waarin de daders vermoedelijk zijn overgestapt in Leusden
  • BMW 3 serie zonder kentekenplaten onder het stof in Lunetten

4) Wie kan meer vertellen over de man die Samir Jabli op 17 januari 2014 met een smoesje naar de sportschool Fight and Power Academy lokte?

5) Wie heeft meer informatie over de man die Samir Jabli mogelijk volgde bij de Total en de Mc Donalds in Amersfoort op 18 januari 2014?

6) De politie is op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over de leveranciers van de drugs die op 14 oktober 2013 werden ‘geript’. Uit onderzoek blijkt dat dit vermoedelijk blanke Nederlandse mannen zijn.

7) Wie kan meer vertellen over de inhoud van het gesprek van de mannen bij de Freetime in Amersfoort op 14 oktober 2013?

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=xg9KG6XB9VE

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening

Op de hoogte blijven via RSS

Klik op onderstaande link om u te abonneren op de RSS feed van dit dossier.

RSS feed Liquidatie Mohammed Alarasi