Ga naar content

Schietincident Beethovenstraat

Maandagmiddag 30 juli vond in een horecagelegenheid aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid een schietincident plaats. Hierbij is een 62-jarige man uit Amsterdam overleden. Het rechercheonderzoek naar het schietincident is in volle gang, de schutter is vooralsnog niet aangehouden. Wel is zijn identiteit bekend en is hij inmiddels op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Het gaat om Caba Der.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Rond 14.50 uur schoot de dader in de horecagelegenheid gericht op het slachtoffer en rende daarna naar buiten de Beethovenstraat op. Op de vermoedelijke vluchtroute - Jan van Eijckstraat, Albrecht Dürerstraat, Gerrit van der Veenstraat  en Memlingstraat - vond de politie diverse voorwerpen, zoals een beige hoedje, vuurwapen, zwarte laptoptas, handschoenen en een wit/blauw kledingstuk. Deze zijn in beslaggenomen ten behoeve van het onderzoek. Bij de zoektocht zette de politie een helikopter en een speurhond in. Ter hoogte van de Memlingstraat raakte de speurhond het spoor van de verdachte kwijt.

Onderzoek

Aanvullend onderzoek heeft laten zien dat de verdachte zich na het schietincident, rond 15.00 uur, in de omgeving van het Museumplein heeft bevonden en hij is daarna, rond 15.30 uur, waarschijnlijk in de omgeving van het Rokin en de Dam geweest. Vanaf hier is de verdachte doorgelopen over het Damrak richting station Amsterdam Centraal en vervolgens is hij onder het spoor door richting de Piet Heijnkade gegaan. Uit onderzoek is ook gebleken dat de verdachte vermoedelijk op 8 juli 2018 via Schiphol Nederland is binnen gekomen. Het is niet uitgesloten dat hij na het delict op 30 juli Nederland via Schiphol weer heeft verlaten. Tevens lijkt het erop dat de man in het centrum van Amsterdam heeft verbleven.

Camerabeelden verdachte

Er zijn camerabeelden van de verdachte van zowel voor als na het schietincident. Op deze beelden in te zien dat hij voorafgaand aan het schietincident een beige hoedje, zwarte zonnebril, blouse met print, lichte driekwart broek, een zwarte laptoptas en zwarte schoenen droeg. De beelden laten zien dat hij na het schietincident andere kleding droeg: een wit T-shirt, een wit kort sportbroekje met donkere bies, zwarte schoenen en een gouden schakelketting. Hij is 1,60-1,65 meter lang, heeft een breed, sportief en gespierd postuur, met name zijn gespierde bovenarmen vallen op. Hij heeft een zongebruinde huidskleur en een gladgeschoren kaal hoofd. Later heeft de verdachte zich, op het Rokin ter hoogte van de Duifjessteeg, nóg een keer omgekleed. Hij droeg daarna een rood petje en een geel/groen T-shirt.

Identiteit bekend
Dankzij de camerabeelden, tips en een DNA-spoor is de identiteit van de verdachte inmiddels vastgesteld. Het gaat om de 38-jarige Caba Der. Hij heeft de Hongaarse en Servische nationaliteit. 

Het is aannemelijk dat Der, die zowel de Hongaarse als de Servische nationaliteit heeft, gebruikmaakt van een valse identiteit. Vast staat dat hij op 8 juli naar Nederland is gereisd. De politie wil graag spreken met mensen die tussen 8 juli en de moord drie weken later, contact met Der hebben gehad. Ook is alle informatie zeer welkom over zijn verblijfplaats of -plaatsen sinds 30 juli 2018.

Vragen
Hebt u Caba Der gezien of hebt u een vermoeden waar hij nu verblijft, meld dat dan. Benader hem niet zelf, maar neem wanneer u hem ziet contact op met de politie. Het onderzoeksteam is bereikbaar via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Vanuit het buitenland kunt u bellen naar (+31)79-345 9 876. Spreekt u liever met iemand van het Team Criminele Inlichtingen, dan kunt u bellen met nummer (+31)79-345 8 999. U kunt ook het tipformulier onderaan dit bericht invullen, zodat de recherche contact met u op kan nemen.

Gegevens
Geslacht: Man
Nationaliteit: Hongaars en Servisch
Geboortedatum: 5-12-1980
Lengte:160-165 cm

Opsporing Verzocht
Dinsdag 19 februari 2019 is er opnieuw aandacht besteed aan deze zaak in Opsporing Verzocht. Tijdens de uitzending is de identiteit van de verdachte bekendgemaakt. Sinds 19 februari 2019 staat de verdachte op de Nationale Opsporingslijst. Een beloning van 20.000 euro is uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding. 

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=wGe9Bp36NkQ

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening