Ga naar content

Dodelijk schietincident Wittenburg

De Amsterdamse recherche is bezig met een uitgebreid onderzoek naar een schietpartij vrijdagavond 26 januari op Wittenburg. De 17-jarige Mohamed Bouchikhi kwam hierbij om het leven. Twee anderen raakten gewond.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Update

Update 26 januari 2020

Dodelijk schietincident buurthuis Wittenburg: twee verdachten aangehouden

Vrijdag 26 januari 2018 werd in een buurthuis op Wittenburg de 17-jarige Mohamed Bouchikhi doodgeschoten. Twee jaar later doet de politie nog steeds uitgebreid onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor de dood van de onschuldige tiener uit Amsterdam. In het onderzoek zijn begin deze week twee personen aangehouden: de opnieuw aangehouden 26-jarige Emylio G. en een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg.

Twee mannen stormden die vrijdag in 2018 aan het begin van de avond het buurthuis binnen en openden daar het vuur. Waarschijnlijk hadden de schutters het op iemand anders voorzien, maar beschoten meerdere malen Mohamed. Hij overleed ter plekke aan zijn ernstige verwondingen. De recherche vermoedt dat Emylio G. één van de schutters is geweest en hij is in oktober 2018 ook aangehouden als verdachte. Hij werd toen in deze zaak weer heengezonden, maar bleef wel verdachte. Verder onderzoek heeft er uiteindelijk toe geleid dat hij op maandag 20 januari 2020 wederom is aangehouden en later in de week is voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem in bewaring heeft gesteld. Op het moment van zijn aanhouding zat G. al vast op verdenking van betrokkenheid bij een andere zaak. In het belang van het onderzoek kan er geen verdere informatie gedeeld worden over zijn mogelijke betrokkenheid.

Naast Emylio G. hield de recherche maandag 20 januari 2020 ook nog een andere verdachte aan, een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. Zij wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn aan het dodelijke schietincident. De vrouwelijke verdachte is eerder deze week weer heengezonden, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

Update 3 oktober 2018

Verdachte aangehouden in onderzoek dood Mohamed Bouchikhi

Rechercheurs hebben op woensdag 3 oktober een 25-jarige verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dood van de 17-jarige Mohamed Bouchikhi uit Amsterdam. Mohamed werd op 26 januari van dit jaar onder vuur genomen in een buurthuis op Wittenburg en overleed aan zijn verwondingen. De recherche vermoedt dat de verdachte één van de schutters is.

De aangehouden verdachte is een man van 25 jaar uit Zwanenburg. Op het moment van zijn aanhouding zat hij al vast op verdenking van betrokkenheid bij een andere zaak. Zo zou hij, ruim een week voor de dood van Mohamed Bouchikhi, ook de schutter zijn geweest bij een schietincident aan het Maarsenhof in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer overleefde dit schietincident. Vanwege het onderzoek kunnen op dit moment geen aanvullende mededelingen worden gedaan over de 25-jarige verdachte.

Het onderzoek is nog altijd in volle gang en informatie over mogelijke betrokkenen blijft zeer welkom. In deze zaak is door de Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam een beloning uitgeloofd van 25.000 euro. Informatie kan worden doorgegeven via het onderstaande tipformulier. Bellen kan ook via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Omschrijving

Die avond zijn rond 19.15 uur meerdere mensen en kinderen aanwezig in het speeltuingebouw van Speeltuin Wittenburg als in ieder geval twee mannen het pand binnenkomen en beginnen te schieten. Beide mannen hebben een vuurwapen bij zich en er wordt meerdere keren geschoten. Hierbij wordt de 17-jarige Mohamed dodelijk getroffen. Hij was als stagiair aan het werk in het buurthuis. Een 20-jarige vrouw, ook een stagiaire, raakt gewond aan haar benen. De derde gewonde is de 19-jarige Gianni. Hij is diezelfde nacht nog geopereerd aan zijn verwondingen. Hij raakte bij een eerder schietincident aan de Leeuwenhof, op 23 november 2017, ook al gewond. De recherche doet onderzoek naar zijn rol bij het schietincident van vrijdagavond in het buurthuis. Hij is een bekende van politie en justitie. Dat geldt niet voor de 17-jarige Mohamed. Hij was geen bekende van politie en justitie. Het onderzoeksteam spreekt van een wonder dat er geen andere kinderen of aanwezigen zijn geraakt.

Daders
Van de daders is bekend dat ze beide geheel in het zwart gekleed waren en dat zij hun gezichten volledig hadden bedekt. De recherche gaat er vanuit dat ze zijn gevlucht met een zwarte BMW 1 serie. Rond 22.30 uur is er op de Dantestraat (Zuidoost) een in brand gestoken zwarte BMW 1 aangetroffen. Het vermoeden is dat dit de vluchtauto betreft. De zwarte BMW is voor sporenonderzoek overgebracht. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het voertuig is uitgebrand en de recherche heeft goede hoop dat er mogelijk sporen worden aangetroffen in of aan het voertuig. Inmiddels is duidelijk geworden dat de BMW ook voorafgaand aan het incident al aan de Dantestraat, of de omgeving daarvan, heeft gestaan. Het voertuig is op 5 januari in Houten gestolen en was voorzien van een valse kentekenplaat NH-695-P. Het voertuig met de originele kentekenplaat, rijdt nog altijd rond. De kentekenhouder is ingelicht. Het originele kenteken van de BMW is 85-TJ-RF. Het is op dit moment niet duidelijk wanneer de valse kentekenplaat is aangebracht.

De recherche heeft sterke aanwijzingen dat de schutters mogelijk gericht op zoek waren naar een specifieke persoon of personen. Dit wordt verder onderzocht.

Alle hulp en informatie is welkom

De recherche is op zoek naar getuigen. Alle hulp en informatie in deze zaak is welkom:

Wie heeft de schutters naar binnen zien gaan of hen naar buiten zien komen na de schietpartij?

Wie heeft de zwarte BMW 1 serie gezien in de Dantestraat of in de omgeving hiervan? Mogelijk in combinatie met een of twee mannen?

Zijn er mensen die beveiligingsbeelden hebben in de buurt van Wittenburg of Dantestraat?

Zijn er mensen die met een dashcam hebben gereden tussen 19.00 en 19.45 in de omgeving van Wittenburg?

Zijn er mensen met een dashcam die in de omgeving van de Dantestraat (tussen 19.30 en 22.30u) mogelijk iets hebben vastgelegd dat te maken kan hebben met deze zaak?

Wie heeft de BMW 1 serie mogelijk al voorafgaand aan het schietincident in de omgeving van de Dantestraat zien staan?

Op camerabeelden is te zien dat er rond 19.19 uur een man met een kinderwagen loopt ter hoogte van de laad en loshaven bij de Albert Heijn aan de Kleine Wittenburgerstraat. Op dat tijdstip rijdt het verdachte voertuig over de Grote Wittenburgerstraat richting de Wittenburgergracht. De man achter de kinderwagen heeft zichtbaar aandacht voor het voertuig. We willen graag in contact komen met deze getuige. Daarnaast is op de camerabeelden te zien dat er tussen 19.00 en 19.30 uur veel mensen op straat lopen of fietsen op Wittenburg. Het rijgedrag van de bestuurder van de BMW moet opgevallen zijn. Wie heeft de BMW tussen deze tijdstippen zien rijden?

Wie heeft meer informatie over de mogelijke achtergronden van dit schietincident?

Wie heeft informatie over Mohamed? Wat voor iemand is hij, waar hield hij zich mee bezig? Wat weten de mensen van Gianni? Waar was hij mee bezig, met wie ging hij om? Had hij mogelijk ruzie of speelde er wellicht een conflict? 

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=RnFCsNIkmUc

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening