Ga naar content

Romp van vrouw in koffer

De recherche is bezig met een uitgebreid onderzoek na de vondst van menselijke resten in een koffer aan de Zuider IJdijk.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Update

Begrafenis

Ondanks het feit dat nog niet duidelijk is wie het slachtoffer is, zal haar romp op donderdag 4 april wel worden begraven. De begrafenis vindt om 15.00 uur op de Amsterdamse begraafplaats Sint Barbara plaats. De begrafenis wordt geregeld door de gemeente en ook de politie zal aanwezig zijn. Iedereen die afscheid wil nemen is welkom. Op de begraafplaats Sint Barbara mogen voor en tijdens de uitvaartdienst en de begrafenis geen foto- of filmopnamen worden gemaakt.

Omschrijving

Onderzoek romp in koffer nog in volle gang: begrafenis en beloning

 

Op zaterdag 19 januari 2019 treffen agenten aan de oever van de Zuider IJdijk een koffer aan. Al snel blijkt dat in de koffer zich menselijke resten bevinden. De recherche start direct een uitgebreid onderzoek en daarin komt vast te staan dat het om de romp van een jonge vrouw gaat. Ondanks intensieve onderzoeksactiviteiten is tot op de dag van vandaag niet duidelijk wie zij is. Haar romp zal op donderdagmiddag 4 april worden begraven op de Amsterdamse begraafplaats Sint Barbara. De Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de identificatie van het slachtoffer én het oplossen van de zaak.

 

De politie krijgt die zaterdag 19 januari rond 11.20 uur een melding dat iemand de koffer aan de waterkant ziet liggen, vlakbij een pad ten noorden van de ingang van de Piet Heijntunnel en de S114. Op 11 januari 2019 was ook al gemeld dat daar een koffer zou liggen, maar agenten troffen toen ter plaatse niets aan. De koffer wordt nu wel gevonden en de lugubere inhoud komt dan gauw aan het licht. Er wordt meteen een uitgebreid onderzoek gestart en in de omgeving zoeken verschillende teams naar meer mogelijke menselijke resten en sporen. Ook in de dagen na de vondst van de koffer wordt verder gezocht, maar helaas niets relevants aangetroffen.

 

Ruim twee maanden later gaan de onderzoeksactiviteiten nog steeds onverminderd door. De recherche, Forensische Opsporing, het NFI en tal van andere specialisten zetten alles op alles om erachter te komen wat de identiteit van het slachtoffer is en wat haar is aangedaan.

 

Slachtoffer

Op dit moment heeft het onderzoek de volgende informatie over het slachtoffer opgeleverd:

 • Het gaat om een vrouw met een blanke huidskleur en een normaal postuur tot stevig postuur.
 • Zij is vermoedelijk tussen de 20 en 36 jaar oud en vermoedelijk tussen de 1.60 en 1.80 meter lang.
 • Op haar romp zijn geen specifieke kenmerken zoals littekens of tatoeages zichtbaar.
 • Zij heeft vermoedelijk bruin haar en blauwe ogen.
 • Het slachtoffer droeg een zwarte rok van het merk &Other Stories, maat 38 (EU)/8 (US), en een doorschijnende top van het Merk Expresso, maat S. Daarnaast droeg zij een zwarte BH van Hunkemöller maat 80C.
 • Uit het onderzoek is gebleken dat het slachtoffer de laatste 6 tot 13 maanden van haar leven grotendeels niet in Nederland was, maar ergens in de maand voor haar overlijden wel in Nederland heeft geleefd. Daarnaast werd duidelijk dat de moeder van het slachtoffer waarschijnlijk uit Europa komt.
 • Onderzoek in de Nederlandse en wereldwijde DNA-databanken heeft tot op heden geen match opgeleverd.

 

Begrafenis

Ondanks het feit dat nog niet duidelijk is wie het slachtoffer is, zal haar romp op donderdag 4 april wel worden begraven. De begrafenis vindt om 15.00 uur op de Amsterdamse begraafplaats Sint Barbara plaats. De begrafenis wordt geregeld door de gemeente en ook de politie zal aanwezig zijn. Iedereen die afscheid wil nemen is welkom. Op de begraafplaats Sint Barbara mogen voor en tijdens de uitvaartdienst en de begrafenis geen foto- of filmopnamen worden gemaakt.

 

Koffer

De koffer waarin de romp werd aangetroffen, betreft een donkerkleurig exemplaar van het merk Samsonite, type S’cure Spinner. Het formaat: 76 cm (h) x 46 cm (b) x 30 cm (d).

 

Vragen

Het onderzoeksteam heeft verschillende vragen aan het publiek over deze zaak:

 • Wie weet meer over (de mogelijke identiteit van) het slachtoffer?
 • Wie kan duidelijkheid geven over hoe en waarom het slachtoffer om het leven is gekomen? Wie weet meer over de manier waarop haar lichaam is ontleed?
 • Wie weet meer over de koffer? Wie heeft de koffer voor of na 11 januari 2019 op de Zuider IJdijk gezien? Of wie heeft de koffer daar juist niet gezien in die periode? Wie kan een link leggen tussen de koffer en een mogelijk slachtoffer?
 • Wie heeft opvallende personen en/of voertuigen in de omgeving van de Zuider IJdijk gezien rond 11 januari 2019?

 

Beloning

De Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de identificatie van het slachtoffer én het oplossen van deze zaak.

 

Informatie

De recherche wil mensen met informatie dringend verzoeken om contact op te nemen. Dat kan via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of anoniem via 0800-7000. Het is daarnaast mogelijk om informatie via het onderstaande tipformulier door te geven.

 

INFORMATION IN ENGLISH

Human remains in suitcase

The Amsterdam police has started an investigation after a suitcase with human remains was found at the Zuider IJdijk on Saturday the 19th of January.

On that Saturday, police officers received a call from a person who noticed the suitcase at the Zuider IJdijk. After officers at the scene opened the suitcase, it became clear that it contained a female torso. The police has not been able to identify the woman so far. Her DNA did not match the DNA in the databank for missing persons.

Forensic experts concluded that the human remains belong to a light skinned woman who was somewhere between 20 and 36 years old. She wore a black &Other Stories skirt, size 38 (EU), 8 (US) and an Expresso top, size S. It is unknown when she died and where her other body parts are.

De woman was found in a dark-coloured S’cure Spinner Samsonite suitcase size 76 cm (h) x 46 cm (w) x 30 cm (d).

The investigating team wants to get in touch with people who might have information about the victim or the suitcase. In the event that people have information about a missing light skinned woman in the age of 20 and 36, investigators urgently want to speak to them. The investigators do not rule out the possibility that the victim is not originally Dutch. Therefore the information about this investigation is also available in English.  

 

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=0pA_5uA5m3g

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening