Ga naar content

Dodelijk schietincident Klaprozenweg

Maandagavond 17 juni 2019 wordt op de Klaprozenweg in Amsterdam –Noord de 57-jarige Saban Berk doodgeschoten. De politie doet uiteraard uitgebreid onderzoek naar dit dodelijke schietincident en zoekt (een aantal specifieke) getuigen.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Het slachtoffer loopt die maandagavond vanaf een sportschol aan de Vlierweg, waar hij sportles gaf, richting huis. Op dat moment houdt hij de bestuurder van een zilverkleurige BMW 3-serie stationwagen hem al in de gaten. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de BMW in beweging komt wanneer Saban Berk kort na 21.00 uur via de Vlierweg de Klaprozenweg op loopt. De bestuurder rijdt over de Papaverweg richting de Klaprozenweg. Vlakbij de kruising van die twee straten parkeert hij de auto in een parkeervak ter hoogte van een kringloopwinkel en stapt hij uit. De man loopt rond 21.15 uur op Berk af, schiet één keer en gaat er direct met de BMW vandoor. Het slachtoffer overlijdt ter plekke.

Signalement schutter

De schutter zou een vrij lange, smal gebouwde en wat slungelige man zijn van minimaal 1.90 meter. Hij had donkerkleurige kleding aan ten tijde van het schietincident en had een capuchon ver over zijn hoofd getrokken. Over zijn huidskleur en/of gezichtskenmerken is daardoor niets bekend. Wel denkt een getuige te hebben gezien dat hij een gewatteerde dag droeg, opvallend gezien het warme weer die dag.

Vluchtvoertuig

Over het voertuig waar de schutter in reed, is het volgende bekend: het gaat om een zilverkleurige BMW 3-serie stationwagen. Op het moment van het schietincident is het voertuig voorzien van Belgische kentekenplaten waarvan een gedeelte bekend is, namelijk 1-VN?-??3. Deze kentekenplaten horen echter niet op dit voertuig. De BMW is in november 2018 gestolen vanaf de Laurierstraat in Nederweert (Limburg). Het oorspronkelijke, Nederlandse kenteken van dit voertuig is 60-JPL-6.

Vijfhoekpark Zaandam

Veertig minuten na het schietincident wordt in Zaandam een zilverkleurige BMW aangetroffen op de Wibautstraat. Later blijkt dat het voertuig  tien minuten na het schietincident daar is geparkeerd. Dit is zeer waarschijnlijk het vermoedelijke vluchtvoertuig. De auto staat geparkeerd op een parkeerterrein achter een tankstation ter hoogte van het Vijfhoekpark. Deze locatie is zo’n tien kilometer vanaf de plek van het schietincident in Amsterdam, de vermoedelijke schutter moet dus met hoge snelheid hebben gereden. Nadat hij de auto op de parkeerplek heeft gezet, is hij het Vijfhoekpark ingelopen. Vermoedelijk heeft hij het park daarna verlaten via de uitgang van het park aan de kant van het busstation De Vlinder.

Motief

Het is het onderzoeksteam nog niet duidelijk waarom Saban Berk is doodgeschoten. Heeft u informatie over het motief, weet u wie de dader is of vermoedt u wie hem mogelijk opdracht heeft gegeven? Meld dit alstublieft zo snel mogelijk. Ieder detail kan in deze zaak van groot belang zijn.

Getuigenoproep Amsterdam

Het onderzoeksteam wil heel graag met een aantal specifieke mensen spreken die mogelijk belangrijke getuigen zijn. Rond het moment dat Berk werd doodgeschoten, kwamen een taxi en een bromfiets langs de kruising gereden van de Klaprozenweg en de Papaverweg. Beide bestuurders zouden de schutter gezien kunnen hebben. Bent of kent u de taxichauffeur of de brommerrijder, neem alstublieft contact op.

Vermoedelijk is Saban Berk in de dagen voor zijn dood al geobserveerd vanuit de zilverkleurige BMW stationwagen. Realiseert u zich nu dat u daarvan iets hebt gemerkt, geeft u dat dan door aan de politie.

Getuigenoproep Zaandam

In Zaandam, bij de plek waar de BMW werd achtergelaten, keerde tegen 21.30 uur een vrij grote, witte personenauto. De inzittenden daarvan moeten haast wel de BMW hebben zien staan en hebben mogelijk de vermoedelijke schutter gezien. Ook kwamen rond dat tijdstip twee mensen te voet het Vijfhoekpark uit, langs de BMW gelopen. Eén van die mensen droeg een korte broek en slippers, de andere had een donkerkleurige lange broek aan en witte gympen. Ook fietst op dat moment een fietser het Vijfhoekpark in.  Zat u in die witte auto, was u de fietser of één van de voetgangers of weet u wie deze mensen mogelijk zijn? Neem ook dan contact op met de politie.

Getuigenoproep Nederweert

Heeft u iets gezien van de diefstal, in het Limburgse Nederweert, van de BMW, ook dan wil de politie u graag spreken. De auto, met destijds het kenteken 60-JPL-6, werd meegenomen op 16 of 17 november vorig jaar vanaf de Laurierstraat. Overigens is de auto met dat kenteken inmiddels in gebruik door de werkelijke eigenaar; die persoon heeft niets met enig misdrijf te maken.

Vragen

Vragen

Wie heeft iets gezien van het schietincident en/of de schutter, rond 21.15 uur op maandag 17 juni op de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord?

Wie heeft de zilverkleurige BMW 3-serie stationwagen gezien op 17 juni en/of op de dagen daarvoor? Heeft u de bestuurder ervan kunnen zien?

Wie weet iets over een mogelijk motief voor het schietincident?

Wie weet wie de dader is en/of diens mogelijke opdrachtgever?

Wie heeft die avond van 17 juni in de omgeving van het Vijfhoekpark in Zaandam, een man gezien die aan het signalement voldoet? Weet u waar hij vanuit het park heen is gegaan?

Informatie delen

Heeft u informatie die het onderzoeksteam mogelijk verder kan helpen? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

 

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening