Ga naar content

Politie doet onderzoek naar woningoverval Coopmansstraat Leeuwarden; cryptovaluta buitgemaakt

De politie doet onderzoek naar een woningoverval aan de Coopmansstraat in Leeuwarden, op donderdagavond 24 juni, halverwege de avond. We hebben camerabeelden waar meerdere verdachten en een voertuig op zijn te zien die we op deze pagina delen. Dinsdagavond 7 december worden deze camerabeelden en een reconstructie van de avond vertoond in het programma Opsporing Verzocht. Herkent u de personen op de beelden of hebt u andere informatie over deze woningoverval? Neem dan contact op met de politie!

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Update

Update 12 april 2022
Dinsdag 12 april 2022 besteden we in Opsporing Verzocht opnieuw aandacht aan de woningoverval aan de Coopmansstraat in Leeuwarden, waarbij cryptovaluta zijn buitgemaakt. Er zijn sterke aanwijzingen dat iemand uit de directe omgeving van het slachtoffer (zoals familie, vrienden of collega’s) bewust of onbewust informatie over die cryptovaluta heeft gedeeld met de verdachten. Hier richt het onderzoek zich nu op. Wie kan voor de definitieve doorbraak zorgen en heeft een idee wie dit kan zijn geweest?

Update 19 april 2022
De politie heeft op dinsdag 19 april een 20-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de woningoverval. Er werd meerdere keren aandacht aan de zaak besteed door het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De tips die volgden en het eigen onderzoek leidde tot de aanhouding van de verdachte. Het onderzoek gaat door en meerdere aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten. Het onderzoeksteam vermoedt nog steeds dat een familielid, vriend of collega van het slachtoffer mogelijk bewust of onbewust cruciale informatie heeft doorgespeeld.

Update 31 mei 2022
Vandaag  heeft de politie in dit onderzoek een tweede verdachte aangehouden. De 23-jarige Amsterdammer wordt verdacht van betrokkenheid bij deze woningoverval. Hij zit vast en wordt verhoord.  Het is op dit moment nog niet duidelijk of hij één van de drie mannen is op de getoonde beelden. De beelden blijven daarom nog hier te zien. Het onderzoek gaat door en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.  Heeft u informatie die u nog niet met ons gedeeld heeft? Of zet deze informatie u aan het denken en heeft u wellicht toch nog een tip die ons kan helpen? Neem dan contact op met de politie via de opsporingstiplijn 0800 – 60 70 of via Meld Misdaad Anoniem.

Update 28 juni 2022
Vandaag  heeft de politie in dit onderzoek een derde verdachte aangehouden, een 27-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij deze woningoverval. Hij zit vast en wordt verhoord.  Vanwege deze ontwikkeling is besloten om het getoonde beeldmateriaal te verwijderen. Hebt u deze beelden gedeeld dan vragen wij u om deze ook te verwijderen. 
Heeft u informatie die u nog niet met ons gedeeld heeft? Of zet deze informatie u aan het denken en heeft u wellicht toch nog een tip die ons kan helpen? Neem dan contact op met de politie via de opsporingstiplijn 0800 – 60 70 of via Meld Misdaad Anoniem.

Omschrijving

De politie neemt de woningoverval zeer serieus en doet uitgebreid onderzoek. Drie mannen overvallen een 39-jarige man uit Leeuwarden in zijn appartement aan de Coopmansstraat. Ze vertrekken met een buit die bestaat uit cryptovaluta.

Wat is er die avond gebeurd?

Het slachtoffer staat ’s avonds een sigaretje te roken op het balkon van zijn appartement als de deurbel gaat. De man loopt naar de voordeur, doet open en ziet twee mannen in groene jassen voor zijn deur staan. De derde heeft de gereedschapskist bij zich en staat bij de trap. De mannen geven aan dat ze voor een storing komen. Kort daarna, en voordat het slachtoffer het doorhad, vielen de mannen het slachtoffer aan door hem bij zijn keel te grijpen. Zij riepen direct dat ze kwamen voor een ledger. Een ledger is een USB-stick en is een soort digitale portemonnee waarop je cryptomunten kunt bewaren. Terwijl één van de daders hem in bedwang houdt, gaan de andere twee zogenaamde monteurs op zoek naar zijn meest waardevolle bezitting; zijn crypto’s. Uiteindelijk lukt het de daders na lange tijd om de cryptomunten buit te maken. De overvallers laten het slachtoffer gehavend en bont en blauw achter.

Link tussen overvallers en slachtoffer

Hoe de overvallers wisten dat het slachtoffer cryptomunten had wordt onderzocht. Het slachtoffer heeft er met een beperkt aantal mensen in z’n omgeving weleens over gesproken en het zou kunnen dat die informatie via via bij de daders is terechtgekomen. Het voordeel van cryptomunten is dat alle transacties die ermee worden gedaan openbaar zijn. De politie kan dus precies zien waar de munten in de afgelopen maanden zijn geweest en waar ze op dit moment zijn. Concreet heeft de politie een deel van de buit kunnen bevriezen waardoor de criminelen die ze nu hebben er zelf niets mee kunnen doen. De volgende stap is om die munten ook daadwerkelijk terug te krijgen bij het slachtoffer.

De daders op camera vastgelegd

Op de camerabeelden is te zien dat de daders rond 20:40 uur in de richting van het appartementencomplex aan de Coopmansstraat lopen. Het valt op dat de man achteraan wat moeizaam loopt. Rond 22:00 uur vertrekken ze weer. De man voorop draagt niet alleen de gereedschapskist, maar ook een tas met spullen. Ze hebben de pas er flink in. De man die lastig loopt, houdt hen met moeite bij.

Mogelijke vluchtauto

Een paar minuten voordat de daders voor het eerst in beeld kwamen, is op bewakingsbeelden vanuit de richting van het Cambuursterpad een Volkswagen Polo te zien die rijdend de Pasteurweg in slaat. Op de beelden is niet te zien hoeveel mensen er in die auto zitten, maar door het tijdstip en de rijrichting houden we er rekening mee dat dit de auto is van de daders. Misschien zijn er mensen die een link zien door de combinatie. En mocht die Polo niets met de overval te maken hebben dan, willen we graag met de bestuurder spreken. Hij is dan misschien wel een belangrijke getuige.

Wie zijn deze overvallers?

In ieder geval één van hen heeft een licht getinte huidskleur en is rond de 35. De man in het midden heeft een fors postuur en de laatste loopt dus moeizaam.

Tips of getuige?
Weet u meer over deze woningoverval? Of hebt u andere tips of informatie? Neem dan contact op met de opsporingstiplijn op 0800-6070 of vul onderstaand tipformulier in. U kunt ook contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via M. op 0800-7000.

Uitzending Opsporing Verzocht
De woningoverval wordt op 7 december uitgebreid behandeld in het programma Opsporing Verzocht.

Deel het artikel op social media

Deel artikel via: