Ga naar content

Politie onderzoekt brandstichtingen Harlingen [update 22 juni 2021]

De politie in Noordwest-Fryslân is op zoek naar mensen met informatie over een reeks branden in Harlingen. Sinds januari 2019 is er in Harlingen op verschillende plaatsen brand gesticht. Zo werden er bijvoorbeeld meerdere auto’s en een scootmobiel in de brand gestoken en werd er meerdere keren brand gesticht bij woningen en ook bij het ziekenhuis. Deze branden hebben veel impact op de inwoners van Harlingen. De politie en het Openbaar Ministerie doen er alles aan om de dader(s) te vinden. Er hadden zwaargewonden kunnen vallen – of zelfs erger. Gelukkig is dit niet gebeurd.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Update

22 juni 2021 - Ook de man die op woensdagavond 27 januari over de Kimswerderweg fietste, heeft zich bij de politie gemeld. Ook met hem is gesproken of hij iets gezien heeft wat het onderzoek kan helpen. Naast dat er met mogelijke getuigen is gesproken, heeft de politie nog een aantal tips binnengekregen. Deze informatie wordt natuurlijk meegenomen in het onderzoek. Informatie delen met de politie kan nog steeds: online of telefonisch. 

11 juni 2021 - Naar aanleiding van de oproep van vandaag en de beelden die zijn gedeeld, heeft de man met de hond zich gemeld. Wij gaan met hem in gesprek of hij op de avond van de brand op 27 januari 2021 iets gezien heeft. 

Omschrijving

Sinds januari 2019 zijn er in totaal bijna 60 branden geweest in de stad Harlingen. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat er bij in ieder geval 22 branden duidelijk sprake is van brandstichting. Deze brandstichtingen vinden vooral plaats in de Oosterparkwijk en Plan-Zuid. De politie doet al lange tijd uitgebreid onderzoek naar deze branden en vraagt inwoners van Harlingen om hulp bij dit onderzoek. Er zijn camerabeelden beschikbaar die wij graag met u delen.

Het onderzoek

De politie neemt deze brandstichtingen erg serieus. In een brandonderzoek ondernemen wij altijd een aantal stappen. Zo vindt er bijvoorbeeld buurtonderzoek plaats, wordt er technisch en forensisch onderzoek verricht, wordt er gezocht naar DNA-sporen en kijkt de politie of er in de buurt camera’s hangen waarvan de beelden kunnen worden gebruikt in het onderzoek. Ook worden getuigen altijd gevraagd zich te melden. Nu de branden in Harlingen vaak hebben plaatsgevonden in de nachtelijke uren, maakt dat het vinden van getuigen niet eenvoudig. Gelukkig beschikt de politie inmiddels over camerabeelden. Op deze beelden zijn op verschillende tijdstippen rond branden personen vastgelegd. Een deel van deze beelden kunnen wij nu met u delen en wij hopen dat iemand zichzelf of een ander op deze beelden herkent. Wij vragen u deze informatie en uw tips met ons te delen.

De camerabeelden

Woensdag 27 januari 2021 – autobrand Paul Krugerstraat

Deze beelden zijn gemaakt op woensdagavond 27 januari. Op die avond was er een autobrand in de Paul Krugerstraat. Rond 20:55 uur kwam de melding van een autobrand bij ons binnen. We zien vermoedelijk een man in een lichtkleurig trainingspak hardlopen over de P.J. Troelstraweg (foto 1). Dit was rond 20:45 uur. Even later zien we deze zelfde hardloper lopen op de Groen van Prinstererstraat (foto 2). Wij komen graag in contact met deze hardloper, omdat hij mogelijk over meer informatie beschikt. Op de beelden (foto 2) is te zien dat de hardloper een lichtkleurige auto en (vermoedelijk) een man met een hond tegenkomt op de Groen van Prinstererstraat. Ook met deze personen komen wij graag in contact, omdat zij ook rond het tijdstip van de brand op straat waren. Zij hebben mogelijk informatie die ons onderzoek verder kan helpen.

Rond 21:08 uur fietst er een persoon – vermoedelijk een man – over de Kimswerderweg. Het valt op dat deze persoon meerdere keren achterom kijkt (foto’s 3 en 4). Niet veel later fietst deze persoon over de P.J. Troelstrastraat. Dit is rond 21:10 uur. Opvallend zijn het brede stuur en de witte voorband van de fiets. De fietser draagt donkere kleding. Wij komen graag in contact met deze fietser, omdat deze mogelijk over meer informatie beschikt en mogelijk een belangrijke getuige is.

Beelden die niet in de video zijn opgenomen

Donderdag 11 februari 2021 – autobrand Jonkheer A.F. de Savornin Lohmanstraat

Op de Groen van Prinstererstraat loopt in de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 februari 2021 rond 02:47 uur een hardloper – vermoedelijk een man – door de straat. Dit is opvallend. Hij loopt in de richting van de Grettingalaan. Op het kruispunt draait deze man om en loopt weer in de richting van de P.J. Troelstrastraat. Rond 04:10 uur loopt vermoedelijk dezelfde man weer door de Groen van Prinstererstraat. Dit keer op een rustig tempo. Rond 04:15 uur komt de melding van de brand binnen, vanaf de Jonkheer A.F. de Savornin Lohmanstraat. De hardloper draagt een licht trainingspak. Wij komen graag in contact met deze hardloper, omdat hij mogelijk een belangrijke persoon is en mogelijk over meer informatie beschikt.

Deel uw informatie

Hebt u meer informatie over de brandstichtingen in Harlingen of denkt u de persoon of personen op de beelden te herkennen? Of herkent u uzelf op de camerabeelden? Geef dit dan aan ons door. Laat het ons ook weten wanneer u geen getuige bent, maar de dader mogelijk wel kent. Valt het u op dat iemand vaker midden in de nacht weg is, dat iemand materialen in bezit heeft om brand te stichten, een keer thuis is gekomen en naar brand rook of kleren in de was heeft gedaan die roken naar brand? Dit is allemaal informatie die u met de politie kunt delen. Dit kan via het tipformulier op deze website. Beschikt u over beelden die u nog niet met de politie hebt gedeeld? Ook deze kunt u uploaden in het tipformulier. Uiteraard kunt u uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M. Informatie doorgeven kan ook via de politieapp.

Burgernet

Ook deelname aan Burgernet is een manier om u in te zetten voor de veiligheid in uw wijk. Omdat de branden vaak in de late avonduren of 's nachts plaatsvinden is Burgernet een goed initiatief om veel mensen tegelijk alert te maken en om snel informatie te kunnen delen. Via de site www.burgernet.nl kunt u zich opgeven. U kunt dan meteen aangeven of u ook 's nachts geïnformeerd wilt worden.

Vragen

  • Herkent of bent u de hardloper die op 27 januari 2021 op de P.J. Troelstraweg en later op de Groen van Prinstererstraat liep? (Foto's 1 en 2)
  • Herkent of bent u de bestuurder van de auto die op 27 januari 2021 over de Groen van Prinstererstraat reed? (Foto 2)
  • Herkent of bent u de fietser die op 27 januari 2021 over de Kimswerderweg fietste? (Foto's 3 en 4)
  • Hebt u meer informatie over de brandstichtingen in Harlingen of denkt u de persoon of personen op de beelden te herkennen?
  • Laat het ons ook weten wanneer u geen getuige bent, maar de dader mogelijk wel kent.

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=91TKFB4pjs4

Afbeeldingen

Deel het artikel op social media

Deel artikel via: