Ga naar content

Gewelddadige dood 72-jarige Berkhouter

Op maandag 14 juni jl. is rond 14:00 uur in zijn woning aan het Oosteinde in Berkhout het lichaam aangetroffen van de 72-jarige Sjaak Groot. Na onderzoek is vastgesteld dat het slachtoffer is neergeschoten en aan zijn verwondingen is overleden. Het meest aannemelijke scenario is dat dit gebeurde toen een aantal personen probeerde de woning binnen te dringen om een overval te plegen.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Tijdlijn
Het is bekend dat het slachtoffer de avond ervoor, zondag 13 juni, met bekenden heeft gegeten bij een restaurant in de buurt. Rond 21:00 uur / 21:30 uur namen zij afscheid en fietste de man naar huis. Een bekende zag het slachtoffer die avond rond 23:00 uur nog in de woning. De volgende ochtend, maandag 14 juni, heeft een voorbijganger rond 09:15 uur gebroken glas rond de woning zien liggen, maar sloeg daar op dat moment niet op aan. Uiteindelijk werd het slachtoffer rond 14:00 uur gevonden, toen bezorgde buren ging kijken omdat ze de 72-jarige man al de hele dag niet hadden gezien.

De recherche gaat er op basis van camerabeelden en getuigenverklaringen op dit moment vanuit dat de dader of daders die nacht van zondag op maandag ergens tussen 02:00 en 03:00 uur in de woning moeten zijn geweest.

Auto gezocht
De politie heeft camerabeelden van de auto waar de verdachten vermoedelijk in reden. Zij kwamen waarschijnlijk rond 02.40 die nacht met dit voertuig aan bij de woning aan het Oosteinde in Berkhout. Meneer Groot hoorde dat de mannen probeerden binnen te komen en daarop volgde een confrontatie met fatale afloop. Een paar minuten nadat getuigen een luide knal hoorden, scheurde de auto weg in de richting van Spanbroek. Hij reed daarna via de Slagterslaan, de Bobeldijk en het dorp Spierdijk. De laatst bekende beelden van de auto zijn van de Noord-Spierdijkerweg, waar de verdachten in noordelijke richting reden. Opvallend was ook het geluid dat de uitlaat van deze auto maakte.

Lopende man
Ook is er op camerabeelden een man te zien die in de vroege ochtend van maandag 14 juni, rond 03:00 uur over het Oosteinde liep. Deze persoon is waarschijnlijk naar het NS-station in Hoorn gelopen, waar hij vermoedelijk een trein of een bus heeft genomen. De man zou mogelijk betrokken geweest kunnen zijn bij de overval of belangrijke informatie kunnen hebben voor het onderzoek.

Vragen

De politie komt graag in contact met mensen die meer denken te weten over de auto die rond 03:00 uur weg is gereden vanaf het Oosteinde en via Spierdijk en de Noord-Spierdijkerweg in noordelijke richting is gegaan. Weet u iets over deze auto? Heeft u deze gezien of heeft u dashcam/ camerabeelden en dit nog niet hebben gedeeld met de politie? Neem dan contact op via onderstaande nummers.

Bent u of herkent u de man die in de nacht van zondag op maandag over het Oostereinde in de richting van station Hoorn is gelopen? Of heeft u andere informatie over hem? Ook dan vragen wij u om uw informatie met ons te delen.

Het onderzoeksteam gaat ervanuit dat de daders in de weken voorafgaand aan de woningoverval op 14 juni in de omgeving zijn geweest op voorverkenning. Heeft u de auto en/of mogelijke verdachte personen gezien? Meld het dan.

Voor al uw informatie, beeldmateriaal en/ of tips over deze zaak  kunt u onderstaande tipformulier invullen of bellen met de politie via 0900-8844 of de opsporingstiplijn via 0800-6070 (gratis). U kunt ook anoniem uw informatie delen via 0800-7000 (M.) Voor een vertrouwelijk gesprek met het Team Criminele Inlichtingen belt u het speciale nummer 06-87978204.

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=sXJaK3aWHfc

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening