Ga naar content

Wie herkent verdachten rellen Coolsingel?

Het onderzoeksteam bekijkt duizenden uren aan beeldmateriaal. De eerste verdachten van de rellen zijn nu geselecteerd voor publicatie. De verwachting is dat dit overzicht spoedig uitgebreid kan worden met meer verdachten en wellicht ook betere beelden van de reeds geselecteerd verdachten. Relschoppers die weten dat ze er bij waren, maar nu nog niet getoond zijn, kunnen publicatie voorkomen door zichzelf te melden bij de politie. Zo hoeven familie, vrienden en de werkgever niet te zien, waar zij bij betrokken zijn geweest.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Vrijdag 19 november braken op de Coolsingel rellen uit waarbij politieagenten, politieauto's, scooters, winkels en een flatgebouw het moesten ontgelden.  Om de ongeregeldheden in kaart te brengen, is er een Team Grootschalig Optreden (TGO) gestart. Er zijn aanhoudingen verricht voor openlijke geweldpleging, opruiing en overtreding van het noodbevel. Daarmee zijn nog niet alle verdachten van de rellen in beeld. Het team onder leiding van het Openbaar Ministerie gaat aan de slag met het vinden van de verantwoordelijken. Daar kunnen we de hulp van het publiek goed bij gebruiken.

De ongeregeldheden begonnen met zwaar vuurwerk dat in de menigte werd afgestoken. Na een half uur gingen scooters in brand. Agenten die de orde wilden herstellen, werden aangevallen. Een groot aantal politiemensen liep bij de belaging met stenen en vuurwerk verwondingen en gehoorschade op. Ze voelden zich ontzettend in het nauw gedreven. Ook journalisten en andere hulpverleners kregen het te verduren. Het team is druk bezig met het veiligstellen van camerabeelden en het binnenhalen van de waardevolle filmpjes die mensen met ons delen. Veel dank daarvoor.

Hoe gaat de selectie van beelden?
Het onderzoeksteam is doorlopend bezig met het uitkijken van de beelden. Beelden waarop strafbare feiten te constateren zijn, geven niet altijd een herkenbaar beeld van de verdachte in kwestie. In sommige gevallen moeten daar andere beelden bij gezocht worden waarop diezelfde verdachte staat, maar dan beter herkenbaar. Als er beelden zijn gedestilleerd die geschikt zijn voor herkenning moeten deze eerst intern, binnen de politie-organisatie, worden aangeboden. Dit heeft te maken met het proportionaliteit- en subsidiariteitsprincipe waar politie en Openbaar Ministerie zich aan moeten houden. Als interne publicatie niet tot herkenning leidt, wordt aan het Openbaar Ministerie de mogelijkheid van externe publicatie voorgelegd.

Waarom is nr 62 geblurred?
Het vermoeden bestaat dat verdachte nummer 62 minderjarig zou kunnen zijn. Hij krijgt daarom een week de tijd om zichzelf te melden. Hij kan daarmee publicatie zonder blur voorkomen.

Hoe kun je publicatie voorkomen?
Relschoppers die weten dat ze er bij waren, kunnen zichzelf melden bij de politie. Hiermee kan publicatie van hun beelden voorkomen worden. Zo hoeven familie, vrienden en de werkgever niet te zien, waar zij bij betrokken zijn geweest. 

Wat kun je doen als je iemand herkent?
Herken je iemand van de foto's, vul dan onderstaand tipformulie in of bel met de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Vermeld daarbij het verdachte-nummer. Wilt u anoniem melden kan dat via M. op 0800-7000.

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening