Ga naar content

Gewapende en gewelddadige woningoverval Arenborg

Zondagmiddag 9 mei 2021 wordt het gezin van PSV-voetballer Eran Zahavi op gewelddadige wijze in hun woning aan Arenborg in Amsterdam-Buitenveldert overvallen. De voetballer is zelf op dat moment niet thuis, zijn vrouw en vier jonge kinderen wel. Ondanks uitgebreid onderzoek heeft de recherche helaas de identiteit van de twee overvallers nog niet weten te achterhalen en daarom deelt de politie nu bewakingsbeelden en duidelijke compositietekeningen.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

De overvallers weten die middag rond 14.50 uur de woning binnen te dringen doordat één van hen zich voordoet als postbezorger. Wanneer de vrouw van Eran Zahavi de deur voor deze man opendoet, duwt hij haar direct naar binnen tegen een muur. Achter de zogenaamde postbezorger aan komt een tweede man de woning in en hij heeft een vuurwapen bij zich. Binnen wordt de vrouw met het vuurwapen bedreigd en mishandeld. Ze geeft meteen aan dat er boven in de woning kinderen aanwezig zijn en vraagt de mannen niet naar ze toe te gaan. De mannen doen dit toch en zo komen ook de drie kinderen van het gezin Zahavi van pas zes en acht jaar oud en een vriendje dat op bezoek is oog en oog met de gewapende mannen te staan. Eén van de jonge kinderen wordt zelfs onder schot genomen en de mannen binden alle vier vast. Ook de vrouw binden ze vast en zij wordt verder meerdere keren bedreigd met het vuurwapen, geslagen en de mannen knippen haar haar af. Dit alles om de vrouw zover te krijgen dat ze de mannen vertelt waar horloges en sieraden zijn. Uiteindelijk maken de woningovervallers een cash geldbedrag, drie Rolex horloges, onder andere een Oyster Perpetual met ijsblauwe wijzerplaat, en verschillende sieraden buit.

Camerabeelden fietsende overvallers
Na de overval wordt een uitgebreid onderzoek gestart en hierin komen beelden van de overvallers naar voren. Ze worden 9 mei rond 14.45 uur voor het eerst gefilmd op de Nederhoven, ook in Amsterdam-Buitenveldert. Op de beelden is te zien hoe ze vanaf de Van Boshuizenstraat over de Nederhoven richting de woning van de familie Zahavi aan de Arenborg fietsen. Ze bellen daar om 14.50 uur aan en zijn vervolgens zo’n half uur in de woning. Rond 15.20 uur vetrekken ze weer en fietsen dan weg via de Roffart. Een van de overvallers heeft aan zijn stuur een grote zwarte tas hangen met daarin de buit. Vervolgens slaan ze de Van Boshuizenstraat op en worden voor het laatst op die straat gezien ter hoogte van de Goede Herderkerk.

Aangetroffen fietsen
Later blijkt dat de mannen nog maar een klein stukje zijn doorgefietst. Tijdens een buurt- en passantenonderzoek in de omgeving wordt duidelijk dat ze hun fietsen op de Ter Boede hebben achtergelaten. Het gaat om een zwarte B-Twin City Bike van Decathlon en een blauwe Giant die vooral opvalt door de zilverkleurige bagagedrager.

 

Achtergelaten mondkapje
In de gang van de woning wordt na de overval een mondkapje aangetroffen die niet van de familie Zahavi is en dit mondkapje moet dus van één van de overvallers zijn geweest. Op zowel het mondkapje als de fietsen is DNA aangetroffen, maar dit heeft tot op dit moment nog niet geleid tot het kunnen achterhalen van de identiteit van een van de mannen. Daarom is besloten om nu met de bewegende beelden én compositietekeningen naar buiten te komen.

Compositietekeningen
Van de twee overvallers zijn duidelijke compositietekeningen gemaakt. Het gaat om de combinatie van een donker getinte man en een man met een lichte huidskleur, allebei een jaar of twintig en niet erg lang: 1.65 à 1.70 meter. De man die zich voordeed als postbezorger en een TNT-polo droeg, was ongeschoren en droeg over zijn polo een zwarte jas. Hij leek volgens het slachtoffer wat nerveus. De andere man was agressiever en hij had zwart krullend haar, droeg een olijfgroene jas met capuchon en een blauw mondkapje. De mannen spraken Engels tegen de slachtoffers, maar dat was duidelijk niet hun moedertaal.

Mogelijke andere betrokkenen
Het viel de vrouw van Eran Zahavi tijdens de overval op dat de man met de lichte huidskleur een oortje in had waardoor tegen hem gesproken werd. Waarschijnlijk waren er dus een derde en mogelijk zelfs een vierde persoon bij de overval betrokken. Die handlanger of handlangers kunnen bijvoorbeeld buiten bij het huis op de Arenborg op de uitkijk hebben gestaan of de overvallers hebben opgepikt nadat ze de fietsen hadden weggezet.

Informatie delen
De recherche is dringend op zoek naar meer informatie over de overvallers, eventuele andere betrokkenen, de gestolen goederen en de overval an sich. Weet u mogelijk meer? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=MdFR7ksSy_0

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening