Ga naar content

Dodelijk schietincident Fizeaustraat

Zaterdagavond 19 februari 2022 vindt op de Fizeaustraat in Amterdam-Oost een schietincident plaats. Even na 20.30 uur worden twee mannen daar beschoten en één van hen, de 41-jarige Rodney Mijnals, komt hierbij om het leven. Ondanks uitgebreid onderzoek van een Team Grootschalige Opsporing staat helaas nog niet vast wie de slachtoffers heeft/hebben neergeschoten en waarom. De politie is dringend op zoek naar meer informatie over de zaak, specifiek over drie daders en een voertuig.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Update

Update: Nieuwe aanhouding en beloning in zaak Rodney Mijnals
Het rechercheteam dat de dood van de 41-jarige Rodney Mijnals onderzoekt heeft op maandag 21 november een nieuwe aanhouding verricht. Een 25-jarige man uit Almere is aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de zaak.

De 41-jarige Rodney Mijnals uit Amsterdam kwam op zaterdagavond 19 februari 2022 om het leven aan de Fizeaustraat nadat hij was beschoten. Ook een vriend van hem werd geraakt, hij overleefde het schietincident. De recherche doet al maanden uitgebreid onderzoek en vroeg eerder in onder meer Opsporing Verzocht en Bureau 020 aandacht voor de zaak. Toen werden onder meer vragen gesteld over een Seat die was vastgelegd door een bewakingscamera. Dit voertuig is inmiddels getraceerd en in beslag genomen. Eerder werden al twee mannen uit Almere aangehouden. Eén van hen zit nog vast.

De afgelopen maanden heeft het onderzoeksteam aanwijzingen gekregen dat er meer personen bij het misdrijf betrokken zijn. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen is er nu door de hoofdofficier van justitie in Amsterdam een beloning uitgeloofd van 20.000 euro.

Omschrijving

Rodney bevindt zich die avond samen met het andere slachtoffer – een vriend van hem – in zijn woning. Ze zijn wat aan het chillen als er rond 20.30 uur drie mannen via de achterdeur de woning stilletjes in komen lopen. Alle drie deze mannen zijn in het donker gekleed, hebben een capuchon op en dragen iets van gezichtsbedekking. Dan trekt één van hen een vuurwapen en richt dat op het hoofd van Rodney, zo verklaart de vriend van Rodney later. De vriend heeft door dat het foute boel is en ziet kans om via de voordeur weg te vluchten. Wanneer de vriend buiten wegrent, hoort hij een schot vallen. Op het moment dat hij de Fizeaustraat oversteekt, hoort hij nog een schot vallen en wordt vervolgens in zijn arm geraakt. Ondanks zijn verwondingen kan hij toch verder rennen en weet weg te komen. De vriend overleeft zo de beschieting. Dit geldt helaas niet voor Rodney: toegesnelde agenten treffen hem aan de achterzijde van de woning zwaargewond op straat aan en een arts geeft kort daarna ter plaatse aan dat hij is overleden.

Signalement en voertuig daders

De drie daders waren donker geklede mannen. Ze hadden alle drie iets voor hun gezicht, maar van één is bekend dat hij een donkere huidskleur heeft. Ze zijn vanaf de Fizeaustraat richting de achterkant van de woning van Rodney gelopen en daarna ook weer gevlucht via diezelfde straat. Het onderzoeksteam wil graag weten wie hen daar gezien heeft of waar zij naartoe zijn gevlucht. Mogelijk was dat met een auto: vlak voor en na het schietincident heeft een camera in Amsteldorp een auto gefilmd die misschien met het misdrijf te maken heeft. Het gaat om een donkere Seat Leon. Die auto is inmiddels getraceerd en in beslag genomen.

Andere voertuigen
Het onderzoeksteam wil in contact komen met de bestuurders van twee donkerkleurige auto’s, een Volkswagen Golf en een Mercedes. Die Golf en Mercedes reden rond het schieten in de buurt van de Fizeaustraat. De bestuurders en/of inzittenden van deze voertuigen kunnen mogelijk iets belangrijks gezien hebben.

Man keek naar huis slachtoffer
Verder wil het onderzoeksteam ook spreken met een man die kort voor het schieten opvallend heeft staan kijken richting het huis van Rodney Mijnals. Hij droeg die avond een helm en hij is ofwel een belangrijke getuige of hij was daar bijvoorbeeld namens de daders om te zien of Rodney thuis was.

Toedracht onbekend
De politie heeft na het schietincident een hoeveelheid drugs aangetroffen in de woning van Rodney. Het zou kunnen dat het de daders daarom te doen is geweest. De hoeveelheid drugs was te groot voor eigen gebruik en het onderzoeksteam er rekening mee dat hij actief was in de drugshandel en daarmee problemen heeft gekregen.

Er zijn ook echter ook andere scenario’s. Het onderzoeksteam heeft de afgelopen maanden een beter beeld gekregen Rodney’s leven in Amsteldorp en sluit een conflict in de relationele sfeer niet uit, zoals problemen in de persoonlijke levenssfeer. Weet u meer over een mogelijke toedracht? Laat het de politie weten.

Informatie delen
Kunt u het onderzoeksteam mogelijk verder helpen? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in. Informatie vertrouwelijk delen kan via het Team Nationale Inlichtingen 088 - 6617734.

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening