Ga naar content

Plaatsen handgranaat Weteringschans

Op vrijdag 27 mei 2022 neemt een schoonmaker van een horecagelegenheid aan de Weteringschans onbewust een explosief voorwerp mee naar binnen. Eenmaal binnen beseft hij dat het mogelijk om een explosief gaat. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) komen ter plaatse om de granaat veilig te stellen en later op een andere locatie tot ontploffing te brengen. Camera's leggen vast dat er eerder die nacht een onbekende man bij het café aan komt fietsen en vervolgens iets op de deur plaatst, vermoedelijk de granaat. De recherche is dringend op zoek naar de identiteit van deze man. Kijkt u mee?

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Gevaar
Gelukkig heeft de handgranaat geen schade aangericht, maar het had ook zo maar anders kunnen aflopen, met name voor de schoonmaker die het voorwerp in de handen heeft gehad. De toedracht en aanleiding van dit incident wordt nog onderzocht. Wel is er grote ongerustheid over dit soort levensgevaarlijke praktijken. Of het nou om horecagelegenheden, andere ondernemingen of woningen zijn: de gevaarsetting voor medewerkers, omstanders en bewoners is gigantisch. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten zo snel mogelijk worden gestopt.

Signalement
Het signalement van de verdachte:

  • Man;
  • Normaal postuur;
  • Droeg een lange broek, vest of jas met capuchon, een muts, zonnebril en een sjaal voor zijn mond.

Vragen
Herkent u de verdachte op de beelden of heeft u andere informatie in de zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening