Ga naar content

relschoppers in beeld - WK voetbal - Amsterdam

Bij ongeregeldheden rondom het wereldkampioenschap voetbalwedstrijden werden vorig jaar na enkele wedstrijden van het Marokkaanse elftal vernielingen aangericht en werd er met stenen en Molotov-cocktails gegooid. Na de wedstrijd tegen België raakte een persoon ernstig gewond toen een steen hem op het hoofd trof. De politie heeft op 5 mei 2023 beeldmateriaal gedeeld, waarop alle verdachten te zien zijn. Zij kregen ruim de tijd om zichzelf bij de politie te melden. Deden ze dit niet, dan zouden de beelden herkenbaar worden getoond. Naar aanleiding van deze actie hebben zich 8 verdachten gemeld. Een drietal verdachten heeft dit, ondanks de waarschuwing, niet gedaan. Daarom tonen wij die drie verdachten nu herkenbaar. Wie kent of herkent hen?

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

De ‘Atlasleeuwen’ schopten het bij het WK behoorlijk ver. Fans leefden intens mee en overwinningen werden massaal gevierd. Jong en oud gingen de straat op om te vieren dat de ploeg - die het wereldkampioenschap begon als underdog - steeds verder kwam in het toernooi. Helaas waren er ook ongeregeldheden. Daarbij vernielden relschoppers allerlei zaken en gooiden met stenen én zelfs Molotovcocktails.

Na de wedstrijd tegen België op 27 november 2022 raakte één persoon ernstig gewond toen de bus waarin hij zat werd bekogeld met stenen. Het slachtoffer liep daarbij een schedelbasisfractuur op en heeft tot op de dag van vandaag hoofdpijn.

Waarom wordt beeldmateriaal zo laat gedeeld?
De wedstrijd tegen België vond plaats op 27 november 2022. Dat beeldmateriaal in dit soort zaken ogenschijnlijk laat en in eerste instantie onherkenbaar gedeeld wordt met publiek, stuit soms op onbegrip. De snelheid waarmee informatie naar buiten wordt gebracht is afhankelijk van allerlei factoren. De privacy van de betrokkenen, het onderzoeksbelang en niet in de laatste plaats zorgvuldigheid, zijn relevante factoren van invloed op het proces.

Naar de ongeregeldheden rondom de WK-wedstrijden is door de politie direct een opsporingsonderzoek gestart. In dat onderzoek is informatie verzameld van getuigen, zijn sporen veiliggesteld en zijn digitale gegevensdragers - zoals camerabeelden - in beslag genomen. Bij het bekijken en beschrijven van de camerabeelden is grote zorgvuldigheid betracht omdat lang niet alle betrokkenen aan het rellen waren. Het geeft een duidelijk beeld over welke personen betrokken zijn en wat hun rol was. Binnen strafvervolging is uitgangspunt om algemene rechten - zoals het recht op privacy - niet onnodig te schenden. Daarom is er in eerste instantie gekozen de beelden onherkenbaar te delen, om de verdachten de kans te geven zichzelf te melden. En met resultaat: want 8 verdachten hebben dus aan deze dwingende oproep gehoor gegeven.

Herken je jezelf, (her)ken jij iemand of heb je informatie die kan helpen bij het opsporen van de laatste drie onbekende verdachten? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening