Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aangifte intrekken

Twijfelt u over uw aangifte en wilt u de aangifte intrekken? Dat gaat helaas niet. Een aangifte kunt u niet intrekken. U kunt wel een verzoek indienen tot het niet vervolgen van een eventuele dader.

U kunt hiervoor een brief schrijven aan de Officier van Justitie. Leg daarin uit waarom u uw aangifte ongedaan wilt maken. De Officier van Justitie kan uw verhaal meenemen bij de beslissing om wel of niet tot vervolging over te gaan.U kunt ook naar het politiebureau gaan en aan de politie vertellen wat er aan de hand is. De politie bespreekt het met de officier van justitie. De officier van justitie beslist wat er met uw aangifte of met het onderzoek gebeurt. (Let op: niet elk bureau heeft een officier van justitie. Advies is daarom ook om een brief te schrijven.)

Indien u de aangifte wilt intrekken (verzoek tot niet vervolgen) omdat deze vals is, loopt u het risico om zelf vervolgd te worden. Het doen van valse aangifte is namelijk strafbaar.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Juridisch Loket. Op deze site staan de contactgegevens van alle rechtbanken.