Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aangifte klachtdelict

Een klachtdelict is een delict waarbij de verdachte pas vervolgd kan worden als het slachtoffer van het delict zelf heeft aangegeven strafrechtelijke vervolging te wensen. Als het slachtoffer zelf geen klacht wenst te doen, kan een ander dat ook niet doen. Of de vervolging daadwerkelijk plaats zal vinden, bepaalt het Openbaar Ministerie.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen absolute en relatieve klachtdelicten.

Absolute klachtdelicten

  • meineed, belediging (niet zijnde gericht tegen opsporingsambtenaar of openbaar gezag), schending geheimen, schaking, bedreiging met smaad, belaging, afdreiging en bepaalde drukpersmisdrijven.

Relatieve klachtdelicten

Vermogensdelicten gepleegd door een familierelatie tot en met de tweede graad tussen slachtoffer en verdachte. Familierelaties tot en met de tweede graad betreffen ex-man, ex-vrouw of ex-geregistreerd partner en eigen of partners (groot)ouders, (klein)kinderen of broers of zussen.

- Een klacht wordt door de Hulpofficier van Justitie opgenomen.
- Een klacht kan tot 3 maanden nadat het slachtoffer kennisneming heeft gekregen van het delict, worden opgenomen.
- Een klacht kan tot 8 dagen na het opnemen door het slachtoffer ingetrokken worden.

Intrekken klachtdelict

Het intrekken van een aangifte klachtdelict kan slechts binnen acht dagen door een mondelinge of schriftelijke melding te maken bij een (hulp)officier van justitie. U kunt hiervoor een brief schijven aan de Officier van Justitie. Leg daarin uit waarom u uw aangifte klachtdelict ongedaan wilt maken. U kunt ook naar het politiebureau gaan (met legitimatiebewijs) en aan de politie vertellen wat er aan de hand is. De politie bespreekt het met de officier van justitie. (Let op: niet ieder bureau heeft een Officier van Justitie. Advies is daarom ook om een brief te schrijven.)

Als u de aangifte klachtdelict wilt intrekken (verzoek tot niet vervolgen) omdat deze vals is, loopt u het risico om zelf vervolgd te worden. Het doen van valse aangifte is namelijk strafbaar.

Voor meer informatie kunt u terecht op bij het juridisch loket. Op deze site staan de contactgegevens van alle rechtbanken.