Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aanschaf stroomstootwapen Taser X2 door politie

Politiemensen beschikken, naast hun mondelinge en fysieke vaardigheden over geweldsmiddelen, die ze kunnen gebruiken als dit nodig is. In de basis zijn dat de wapenstok, pepperspray en het vuurwapen. In de praktijk ervaren politiemensen in gevaarsituaties nog wel eens dat de pepperspray of de wapenstok niet effectief zijn, maar dat de stap naar het dienstpistool ook niet wenselijk of geoorloofd is. Voor dat soort situaties is het stroomstootwapen een waardevolle aanvulling op de beschikbare geweldsmiddelen.

Kortom, het stroomstootwapen:

  • kan op afstand gebruikt worden, veilig voor agent en omstanders;
  • voorkomt escalatie, dreigen is vaak al voldoende voor medewerking;
  • zorgt voor minimaal letsel voor agent, getroffen persoon en omstanders;
  • is effectief bij personen die ongevoelig voor pijnprikkels zijn, bijvoorbeeld door het gebruik van verdovende middelen;
  • draagt bij aan zelfvertrouwen en daadkracht bij dreigende situaties, want de agent kan vertrouwen op de de-escalerende werking en de technische werking van het stroomstootwapen.
Politiemedewerker richt stroomstootwapen

Het stroomstootwapen is een type wapen en Taser is een merknaam (het Amerikaanse bedrijf AXON is de producent) van een stroomstootwapen. De politie maakt gebruik van de Taser X2/NL, één van de meest geavanceerde stroomstootwapens dat zich in de praktijk al heeft bewezen (onder andere tijdens de praktijkproef), bij arrestatieteams en bij andere politiekorpsen in het buitenland, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Het is het enige merk stroomstootwapen met voldoende onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.