Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Afspraken met verhuurbedrijven over gebruik politiehuisstijl

De politie heeft sinds 2014 een nieuw operationeel uniform. Om misbruik te voorkomen is dit uniform voor niemand te koop. Dit uniform is eigendom van de politie. Maar wie naar een politieserie kijkt of naar een film waarin de politie een rol speelt, ziet toch acteurs in het uniform acteren en in politieauto’s rijden. Speciaal voor dit gebruik heeft de politie afspraken gemaakt met enkele bedrijven die uniformkleding en voertuigen verhuren. Zij voldoen aan voorwaarden voor bijvoorbeeld transport van de kleding en de voertuigen. Als de producent melding heeft gedaan of toestemming heeft gekregen voor zijn productie, kan deze bij de geaccrediteerde verhuurders terecht.

Download hieronder het document over welke bedrijven toestemming hebben voor verhuur van uniformkleding en vervoer van de politie.

Eigendom uniformen en voertuigen

De aangewezen verhuurders húren het politieuniform bij ons. Zij zijn dus geen eigenaar. De huurprijs betreft de echte gemaakte kosten voor de verhuur. Het gaat om een beperkt aantal sets politiekleding. We verhuren alleen de basisuitrusting en de ME-uitrusting. Geen kleding van bijzondere diensten.  

De verhuurders zijn wél eigenaar van de politieauto's. Het gaat om politievoertuigen die door ons zijn afgeschreven en dus niet meer in gebruik zijn. Die strippen we volledig terug tot normale voertuigen. Zelfs de striping is verdwenen. De verhuurders kopen deze voertuigen op en bouwen ze in met niet-werkende apparatuur die lijkt op de onze. Ze krijgen van ons toestemming om opnieuw striping aan te brengen. Ze zijn niet aangesloten op onze communicatiesystemen. Het zijn in feite decorstukken geworden.