Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Als ik het airsoftwapen blokkeer, mag ik het dan wel meenemen op straat?

Nee, airsoftwapens zijn niet van echte wapens te onderscheiden, en zullen dus door andere mensen als bedreigend worden gezien. Je mag het airsoftwapen niet zomaar vervoeren. Het moet goed verpakt en niet meteen gebruiksklaar zijn als je het koopt en meeneemt naar huis. Dit geldt ook als je je wapen meeneemt naar de vereniging. Een airsoftwapen mag dus bijvoorbeeld niet in een tasje onder je snelbinders of op de autostoel naast je liggen. Het wapen moet in een goede afgesloten tas of in de kofferbak van een auto liggen. Dit geldt ook voor airsoftwapens met een oranje voorkant.

Als ik een balletjespistool koop, mag ik dat dan in huis of in de tuin gebruiken?

Airsoftapparaten (balletjespistolen) zijn veer-, gas- of luchtdrukwapens met een maximum schotkracht van 3.5 joules. Als je lid bent van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) en je houdt je aan de regels, is een airsoftwapen toegestaan. Maar ook hiervoor geldt dat het niet in publieke ruimtes gebruikt mag worden. Houd er dus rekening mee dat je niet met je airsoftpistool op de openbare weg mag komen. Dus als je vanuit je tuin de straat op schiet, is dat verboden.

De regels op een rij:

  • Je bent lid van een airsoftvereniging.
  • Je kent de wetgeving. Er gelden dezelfde regels als voor echte vuurwapens.
  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je mag een airsoftwapen niet laten zien en gebruiken op de openbare weg.

Mag ik met een balletjespistool met oranje voorkant wel op straat?

Nee dat mag niet; de kleur maakt niet uit. Als je nog geen 18 jaar oud bent mag je geen enkel luchtdrukwapen (airsoftwapen, balletjespistool) hebben. Ben je 18 jaar of ouder dan mag je wel een balletjespistool hebben, maar je mag er niet mee over straat lopen. Als het luchtdrukwapen te veel op een echt vuurwapen lijkt, mag niemand het wapen in bezit hebben. Je leeftijd, kleur van het wapen maakt dan niet meer uit.