Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Bescherm uw mobiele telefoon met uw unieke nummer (Yunu)

Activeer de beveiligheidscode Yunu (Your Unique Number)

Uw mobiele telefoon werkt dan alleen maar met uw eigen simkaart. Zet een dief of heler er een andere simkaart inzet, dan doet uw telefoon niets. Yunu is iets anders dan uw pincode. Die code, die u ook altijd even moet intoetsen, voorkomt alleen dat iemand anders op uw kosten kan bellen. De pincode zit echter op uw simkaart. En het is erg makkelijk om die te vervangen. Is het toch misgegaan? Bel dan uw telefoonbedrijf en laat uw simkaart blokkeren en doe dan altijd aangifte. Hoe u Yunu moet inschakelen, leest u in de handleiding van uw mobieltje.

Noteer uw Imei-nummer

Imei staat voor International Mobile Equipment Identification. Het is het serienummer van uw gsm; het heeft niets te maken met de simkaart. U achterhaalt Imei door *#06# in te toetsen. Ook op de sticker onder de batterij van uw telefoon valt dit nummer te lezen. Het nummer heeft minimaal vijftien cijfers. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. De politie heeft Imei nodig om een sms-bombardement af te vuren op een nieuwe simkaart in een gestolen gsm. Bovendien is het een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.

Op veel nieuwe mobiele telefoons (smartphones) kunt u een applicatie installeren die de positie van de telefoon weergeeft. Bij verlies of diefstal is het toestel zo gemakkelijker op te sporen. Neem bij diefstal altijd contact op met uw provider om uw nummer te laten blokkeren.