Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Check je hack

De Nederlandse politie heeft samen met de FBI en Europol een groot internationaal onderzoek gedaan naar de criminele handelswebsite Genesis Market. Deze is op 4 april 2023 door de FBI offline gehaald. Op de site werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Hiermee kunnen hackers het digitale leven van hun slachtoffers overnemen. 

Voer de check uit

Check je hack

Online fingerprints

Online fingerprints zijn de unieke gegevens van jouw computer. Als een cybercrimineel jouw gebruikersprofiel met daarin je online fingerprint in bezit heeft, dan kunnen ze de veiligheidsmaatregelen van webwinkels en in bepaalde gevallen banken omzeilen. Zolang de kwaadaardige software op je computer staat, krijgen de criminelen een update van jouw wachtwoord als je dit wijzigt.

Om deze schade te voorkomen, is het belangrijk te controleren of jouw gegevens zijn verhandeld.

E-mail

Controleer hieronder of jouw gegevens zijn aangeboden op Genesis Market. Als jouw e-mailadres voorkomt dan krijg je binnen enkele minuten een mail van de politie op het ingevoerde e-mailadres. Kijk in zowel je inbox als de spambox of je een mail hebt ontvangen. Als het e-mailadres niet voorkomt ontvang je geen e-mail.

Op www.politie.nl/onlinefingerprint lees je meer over deze vorm van fraude en hoe je dit voorkomt.