Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Dit gebeurt er bij een blaastest

U bent verplicht om aan de blaastest mee te werken. Weigert u? Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Is het alcoholgehalte in uw adem hoger dan 220 tot 285 Ugl? Dan moet u meekomen naar het bureau voor een ademanalyse. Voor een ‘beginnende bestuurder’ geldt 88 tot 104 Ugl. Op het bureau moet u twee keer blazen. Deze blaastest is nauwkeurig genoeg om te dienen als bewijsmateriaal bij een eventuele vervolging.

Kunt u niet blazen omdat u te dronken bent of om geneeskundige redenen (u bent gewond of hebt longproblemen)? Dan moet u een bloedproef ondergaan. U kunt ook op eigen kosten een bloedproef ondergaan als u het niet eens bent met de uitkomst van de blaasproef. Dit moet u wel op korte termijn regelen. Bij deze proef wordt bloed afgenomen. De proef laat nauwkeurig zien hoe veel u hebt gedronken. 

Hoe lang kan uw bloed getest worden op alcohol?

Na de bloedafname kan uw bloed nog lang op alcohol worden getest. Als het bloedmonster wordt ingevroren en volgens de richtlijnen behandeld, is na jaren nog precies vast te stellen hoeveel alcohol er in uw bloed zit.

alcohol, voorlopig onderzoek, blaastest, Foto: Korpsmedia politie