Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Gelblasters en de TikTok-challenge

Waarom waarschuwen we jongeren voor de huidige TikTok-challenge?

Er zitten twee grote risico’s aan deze challenge. De eerste is dat wij als politie kunnen denken dat het om een echt vuurwapen gaat. De tweede is de schrikreactie van de mensen die beschoten worden. Behalve dat het een brandend en pijnlijke plek geeft, kunnen ook kwetsbare lichaamsdelen als ogen geraakt worden. De blauwe plek gaat over, maar doordat ze zo schrikken, kunnen ze bijvoorbeeld vallen of een verkeerde stuurbeweging maken. Met alle risico’s van dien voor henzelf én het overige verkeer. Het schieten op voorbijgangers – en dus het meedoen aan de challenge - is verboden en strafbaar.

Ben ik strafbaar als ik meedoe aan de TikTok-challenge?

Je kunt op allerlei manieren strafbaar zijn als je meedoet aan de challenge (onverwacht op een onbekende schieten en dat filmen en posten). Als je met je gedrag overlast veroorzaakt, kunnen we je aanhouden voor bijvoorbeeld baldadigheid, of krijg je een boete voor baldadigheid. 
Houdt iemand een blauwe plek over aan het gelballetje, dan kan een aangifte gedaan worden van mishandeling. In dat geval zal de politie een onderzoek instellen.
Het kan ook zijn dat mensen zien dat jij je wapen op hen richt terwijl ze niet meteen weten dat het een speelgoedwapen is. Als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze aangifte doen van bedreiging. Dat is een misdrijf. Je wordt dan aangehouden en verhoord.

In deze voorbeelden wordt een speelgoedwapen niet gebruikt om mee te spelen en wordt het een verboden wapen!  Dus jij denkt een leuke challenge te doen, maar wij willen je graag waarschuwen dat je hieraan zelfs een aantekening op je strafblad kunt overhouden. En geloof ons; daar heb je later veel last van.