Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Hoe herken ik grooming?

Niemand zal zich ooit voorstellen als groomer. Vooral op internet kan iedereen zich anders voordoen. Krijg je een vriendenverzoek van iemand die je niet kent? Let dan op het volgende:

  • Bedenk dat je de persoon aan de andere kant eigenlijk niet kent. Voordat je de onbekende persoon als vriend 'accepteert' kun je eerst kijken of je online iets over die persoon kunt vinden.
  • Zijn er nog meer mensen bevriend met hem of haar? En hoe is het contact tussen hen? Bekijk goed of diegene foto's op zijn of haar profiel heeft staan. En lijken de foto's echt of zijn ze misschien te mooi? Je hoeft een onbekende natuurlijk niet toe te laten in je vriendenlijst. Zo kom je ook niet voor verrassingen te staan.
  • Besluit je toch contact te hebben ('vrienden te worden') met iemand die je niet kent, deel dan geen gevoelige informatie (en foto's en filmpjes) waar je later mee gechanteerd kunt worden.

Een groomer zal steeds meer informatie van je willen hebben. Als het contact een tijdje aan de gang is, zal hij vragen of je een (naakt)foto kunt sturen of de webcam aan wilt zetten. Stuur dit soort informatie nooit. Doe je dit wel, dan zal de groomer dreigen met publicatie als je de dingen weigert te doen die hij van je vraagt.

Twijfel je of je iemand kunt vertrouwen? Of ben je bang dat je te maken hebt met grooming? Praat er dan over met anderen. Je kunt ook anoniem een melding doen.