Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Hoe voorkom je dat je op straat wordt beroofd?

U kunt zelf stappen nemen om te voorkomen dat u op straat wordt beroofd. Wat betreft uw mobiele telefoon, is voorzichtig gebruik op straat aan te raden. Houd altijd uw omgeving in de gaten te houden wanneer u mobiel belt.U kunt gebruikmaken van de preventieve 'wapens' zoals Yunu en Imei. Daarmee zorgt u ervoor dat uw gsm geen interessante buit meer is voor een straatrover en een heler.

Wat is Yunu?

Door de beveiligingscode Yunu (Your Unique Number) te activeren, werkt uw mobiele telefoon alleen maar met uw eigen simkaart. Zet een dief of heler er een andere simkaart inzet, dan doet uw telefoon niets. Yunu is iets anders dan uw pincode. Die code, die u ook altijd even moet intoetsen, voorkomt alleen dat iemand anders op uw kosten kan bellen. De pincode zit echter op uw simkaart. En het is erg makkelijk om die te vervangen. Is het toch misgegaan? Bel dan uw telefoonbedrijf en laat uw simkaart blokkeren en doe dan altijd aangifte. Hoe u Yunu moet inschakelen, leest u in de handleiding van uw mobieltje.

Wat is Imei?

Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Het is het serienummer van uw gsm, het heeft niets te maken met de simkaart. U achterhaalt uw  Imei door *#06# in te toetsen.  Het Imei-nummer staat ook op de sticker onder de batterij van uw telefoon. Het nummer heeft minimaal vijftien cijfers. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. Het is een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.