Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Hoe werkt Camera in Beeld?

Met beelden van uw beveiligingscamera(’s) kunt u ons helpen bij opsporingsonderzoeken als er bij u in de buurt een misdrijf plaatsvond, zoals een overval of inbraak. Het is handig dat wij vooraf weten waar beveiligingscamera’s hangen om achteraf gemakkelijker beelden op te kunnen vragen. We gebruiken daarvoor het systeem Camera in Beeld.

In dit systeem houden wij per straat bij welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn, wie de eigenaar is en hoe lang de beelden worden bewaard. Met Camera in Beeld zien wij welke burgers of bedrijven camera’s hebben aangemeld. Door gebruik te maken van de aanmelding met DigiD kunnen wij de gegevens over de camera’s gemakkelijker actueel houden, gericht opvragen en daders hopelijk sneller opsporen. Zo werken we samen aan de veiligheid in de buurt. Wij kijken niet live mee met camerabeelden, maar vragen deze achteraf op.

Met beelden van uw beveiligingscamera(s) kunt u de politie en Koninklijke Marechaussee (KMar) helpen bij strafrechtelijke opsporingsonderzoeken. De politie en KMar hebben toegang tot de informatie Camera in Beeld vanwege hun werkzaamheden. Als camerabeelden vervolgens door hen opgevraagd worden (dit heet vorderen), zijn hiervoor wettelijke regels opgesteld.