Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Ik ben slachtoffer, moet ik aangifte doen?

U bent niet in alle gevallen verplicht om aangifte te doen. Bent u bijvoorbeeld slachtoffer van zakkenrollerij? Of zijn uw spullen vernield of bent u mishandeld? Dan hebt u altijd het recht om aangifte te doen, maar dat is niet verplicht. Van ernstige misdrijven, zoals moord, doodslag of ontvoering moet u aangifte doen. U kunt ook besluiten om alleen een melding te doen bij de politie. U bent degene die hierover beslist. 

Aangifte doen of melden?

U kunt bij de politie iets melden of aangifte doen. Wilt u aangifte doen? Dan kan dat online, telefonisch (0900- 8844), op een politiebureau en soms via een 3D-loket. Een aangifte kunt u niet meer intrekken. Na een aangifte begint de politie een strafrechtelijk onderzoek.

Bij een melding begint de politie meestal geen strafrechtelijk onderzoek. Uw melding wordt vijf jaar bewaard. Uw melding blijft belangrijk. Als de politie bijvoorbeeld meer meldingen over deze verdachte krijgt, kan de politie alsnog een onderzoek starten.

Wilt u meer weten over hoe u aangifte kunt doen? Ga dan naar deze pagina of gebruik de onderstaande button. Bel bij seksueel misbruik met 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij u in de buurt. U kunt ook naar een politiebureau gaan. 

Bel met de politie

0900-8844

Reageer online