Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Ik sta op een bangalijst. Wat kan ik doen?

Als je op een bangalijst staat, is dat heel vervelend. Je vraagt je natuurlijk af wie het gedaan heeft. Bovendien maak je je zorgen wie die lijst allemaal ziet en wat ze van je zullen vinden. Blijf hier niet mee rondlopen.

Praat erover

Praat erover met je ouders of iemand anders die je vertrouwt. De maker van een bangalijst heeft zo'n lijst waarschijnlijk gemaakt voor de grap of omdat hij of zij dat stoer vond. Soms is een bangalijst bedoeld om te pesten. Als je op een bangalijst staat, kun je aangifte doen bij de politie. Als je iemands eer of goede naam aantast heet dat smaad. Het expres verspreiden van een bericht waarvan de dader weet dat het een leugen is, heet laster. Voor smaad en laster kan de dader een straf krijgen.

School

Maar ook al is dat in de wet zo geregeld, het probleem is niet altijd opgelost als je aangifte doet. Het is belangrijk dat de school het pestgedrag aanpakt, dat is een veel betere oplossing. Praat er daarom ook over met een leraar die je vertrouwt. Vertel hem of haar  wat er aan de hand is en wat dat met jou doet. Je zult merken dat je er dan niet langer alleen voor staat. Als je het fijn vindt om eerst anoniem met iemand te praten en advies te krijgen over wat je kunt doen, dan kun je ook terecht bij de Kindertelefoon of Pestweb.