Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Ik wil aangifte doen van seksueel misbruik

Wat betekent aangifte doen?

Met een aangifte vraag je de politie om een opsporingsonderzoek te starten naar het seksueel misbruik en naar de dader. We proberen dan bewijzen te verzamelen die belangrijk zijn als er een rechtszaak komt. In een rechtszaak kan de rechter een straf geven aan de dader.

Redenen om aangifte te doen

Je kunt verschillende redenen hebben om aangifte te doen. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat de verdachte straf verdient, omdat je meer slachtoffers wilt voorkomen, omdat je erkenning wilt voor wat jou overkomen is of omdat je schade geleden hebt en daar vergoeding voor wilt.

Hoe werkt aangifte doen?

We nemen de aangifte op in een kamer op het politiebureau. Tijdens deze aangifte neemt de zedenpolitie jouw verklaring op. De zedenrechercheur zal je vragen stellen om duidelijk te krijgen wat jou overkomen is. Dat is nodig om bewijzen te verzamelen. We nemen dit aangiftegesprek ook op.

Het aangiftegesprek

Een aangiftegesprek kun je als intensief ervaren. De zedenrechercheurs zullen jou op je gemak stellen en je begeleiden tijdens het gesprek. Ze leggen ook uit waarom ze bepaalde vragen stellen. Als je het antwoord op sommige vragen niet weet, is dat begrijpelijk en niet erg. Als jij vragen hebt aan de zedenrechercheur kun je die ook stellen. En als je een pauze wilt, kun je dat aangeven. Wil je een vertrouwenspersoon meenemen? Bespreek dit dan wanneer je de afspraak voor de aangifte maakt.

Valse aangifte

Als iemand aangifte heeft gedaan, kan die niet meer ingetrokken worden. Het komt soms voor dat mensen bewust niet de waarheid vertellen in een aangifte. Dit kan grote gevolgen hebben voor de beschuldigde. Een zedenrechercheur moet daarom altijd bij iedere aangifte uitleggen dat het strafbaar is om een valse aangifte te doen. Dat betekent dus niet dat de zedenrechercheur jou niet gelooft.