Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Is het waar dat anderen mij via de webcam kunnen zien zonder dat ik dit weet?

Ja, dit kan. Dit is mogelijk wanneer je onbewust een programmaatje (een Trojaans paard) naar binnen hebt gehaald. Daarmee kan iemand anders de besturing van de computer overnemen.

Een Trojaans paard kan bijvoorbeeld verborgen zitten in een foto of een muziekfragment. Als je dat opent, installeert het programma zich in de computer. Vanaf dat moment kan de afzender alles met jouw computer doen wat jij er zelf ook mee kunt; dus ook de webcam aanzetten en bedienen. Zonder dat je het merkt  kan de afzender foto’s of video-opnames maken van alles wat er via de webcam te zien is. Wees daarom voorzichtig met het openen van vreemde bestanden die toegestuurd worden en installeer goede beveiligingssoftware. Uit voorzorg kun je de webcam beter loskoppelen of afschermen als je hem niet gebruikt. 

Het is sowieso verstandig om op te passen met het gebruik van je webcam. De persoon aan de andere kant van de computer kan jouw beelden gewoon opslaan en ermee doet wat hij/zij wil. Bedenk dus goed wat je wil laten zien via de webcam.