Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Mag elke agent met een drone vliegen?

Nee, dat mag pertinent niet.
Wij willen als politie kunnen vliegen boven locaties en onder omstandigheden waar anderen niet mogen vliegen. Daarom hebben we als organisatie een ontheffing gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Maar aan deze ontheffing zitten strenge voorwaarden. Onder andere voor onze vliegers. Alles staat in het teken van de vliegveiligheid. Voldoen we niet aan die voorwaarden, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport besluiten onze landelijke ontheffing in te trekken.

Wat zijn de eisen om met een drone te vliegen?

De eisen gaan over het brevetteren van onze vliegers, en over de verzekering en registratie van onze drones.

  • Onze vliegers hebben een officieel dronebrevet. Daarnaast krijgen ze aanvullende opleidingen op het gebied van o.a. vluchtvoorbereiding en vliegen in het donker. Ten slotte krijgen ze nog een speciale drone-opleiding voor vliegen bij de politie.
  • Na hun opleiding moeten onze vliegers regelmatig trainen en een toets afleggen.
  • Onze drones voldoen aan de luchtwaardigheidscriteria.
  • Als organisatie hebben we een goedgekeurd Operationeel Handboek en voldoen we aan aanvullende voorwaarden die de Inspectie stelt aan vliegen door de politie.

We zetten onze drones alleen in als dit noodzakelijk is. Niet voor de lol. En ook niet als we ons beeld ook op een ándere manier compleet kunnen maken.