Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Mag ik bellen op de brommer of in de auto?

 Je mag geen telefoon vasthouden, terwijl je met een auto of een ander motorvoertuig aan het rijden bent. Het maakt niet uit waarvoor je de telefoon gebruikt; je hoeft niet eens contact met een ander te hebben. Ook de telefoon tussen je oor en schouder klemmen wordt door de rechter gezien als 'vasthouden' en is een overtreding.

Vasthouden alleen als je stilstaat

Als je met de auto of een ander motorvoertuig stilstaat (bijvoorbeeld bij het rode verkeerslicht), dan mag je de telefoon met de hand gebruiken. Je bent dan immers niet aan het rijden. Maar als het voertuig in beweging komt en je houdt de telefoon nog steeds vast, dan is er sprake van 'rijden' en kun je een bekeuring krijgen. Ook als je net optrekt of heel langzaam vooruit gaat.

Handsfree toegestaan

Een mobiele telefoon gebruiken, terwijl die in een houder staat, is toegestaan. Je belt dan handsfree. Als het bedienen van de telefoon gevaarlijk weggedrag oplevert, kun je een bekeuring krijgen. Maar let op, ook bij handsfree gebruik van je telefoon kan je worden afgeleid.

Boete

Wil je weten wat het boetebedrag is voor rijden met je telefoon in je hand? Kijk dan in de boetebase van het Openbaar Ministerie.