Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Paarden aanmelden om politiepaard te worden

De politie zoekt permanent naar geschikte paarden om het verloop in het paardenbestand aan te vullen. U kunt een paard opgeven via het online formulier onderaan deze pagina. Lees eerst onderstaande informatie.

Opleidingseisen voor politiepaarden

  • Een hoogte van minimaal 1.65 meter. Kleinere paarden komen in principe niet in aanmerking.
  • Bij voorkeur vijf tot tien jaar oud zijn. Soms koopt de politie een jonger of ouder paard, als het dier verder veel kwaliteit lijkt te hebben.
  • Zowel merries als ruinen zijn (in alle kleuren) welkom. Een hengst is in principe uitgesloten.
  • Daarnaast moet het paard kerngezond zijn, stressbestendig, nuchter en verkeersmak. Het paard mag schrikken, maar moet wel weer eenvoudig af kunnen vloeien.

Wat gebeurt er als mijn paard door de selectie komt?

Voldoet een paard aan de selectie-eisen? En valt de vraagprijs binnen het budget? Dan sluit de politie een koopovereenkomst met u af met een proeftijd van twee weken. Hierin test de politie het paard op alle eigenschappen die voor een politiepaard belangrijk zijn. Het gaat daarbij vooral hoe het paard reageert in het verkeer, op lawaai en onder andere bijzondere omstandigheden. Daarna volgt een keuring door een dierenarts. Tijdens deze proefperiode is de politie aansprakelijk voor alle risico’s en kosten. De politie behoudt tijdens de proeftijd het recht om zonder opgaaf van redenen af te zien van de koop. Blijkt alles uiteindelijk goed? Dan wordt de koop definitief.
Bij daadwerkelijke aankoop van een paard is er nog een lange weg te gaan, voor de uiteindelijke inzet. Gemiddeld duurt het één tot twee jaar voordat een paard helemaal klaar is voor het politiewerk op straat.

bereden politie, politiepaard, kust, strand, Foto: Korpsmedia politie