Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Paarden aanmelden om politiepaard te worden

De politie zoekt permanent naar geschikte paarden om het verloop in het paardenbestand aan te vullen. U kunt een paard opgeven via het online formulier onderaan deze pagina. Lees eerst onderstaande informatie.

Opleidingseisen voor politiepaarden

 • Een stokmaat van minimaal 1.65 meter. Wanneer een paard een minimale stokmaat heeft moet dit paard wel voldoende body en front hebben.
 • Wij zoeken paarden welke tussen de 3 en 12 jaar oud zijn.
 • Een paard wat nog jong is in leeftijd moet wel voldoende aan de hulpen staan en voldoende in balans lopen.
 • Het is van meerwaarde als het paard al bekend is met het lopen langs de weg /tussen het verkeer.
 • Zowel merries als ruinen zijn (in alle kleuren) welkom.
 • Daarnaast moet het paard kerngezond zijn, stressbestendig, nuchter en verkeersmak. Het paard mag schrikken, maar moet wel weer eenvoudig af kunnen vloeien.

Lespaarden

Voldoet uw paard niet aan bovengenoemde criteria, dan kan het ook zijn dat hij of zij wel voldoet aan de eisen als lespaard, die wij ook meestal wel kunnen gebruiken om de ruiters op te leiden tot politieruiter. Dit zijn paarden van ook minimaal 1.65 M t/m 14 jaar die braaf zijn in de omgang en fysiek gezond. Hij/zij kent de basis van dressuur en kan een sprongetje maken.

Selectie politiepaard

 • Als het paard aan de voorwaarden voldoet maken wij een afspraak. Wij komen met twee personen bij het paard kijken.
 • Wij willen het paard eerst zonder zadel en hoofdstel bekijken.
 • Het paard vooraf longeren kan deel uitmaken van de selectie.
 • Vervolgens wordt het paard eerst voorgereden door de eigenaar of een ruiter.
 • Daarna wordt het paard door ons gereden.
 • Wij zullen daarna wat testjes doen op het gebied van bodemschuwheid en geluid.
 • Indien mogelijk ( afhankelijk van de locatie) zal er een stukje met het paard langs de weg gereden worden.

Wat gebeurt er als mijn paard door de selectie komt?

Voldoet een paard aan de selectie-eisen? Dan sluit de politie een koopovereenkomst met u af en een aparte overeenkomst m.b.t. de proefperiode van twee weken. Vooraf aan deze proefperiode wordt het paard op onze kosten klinisch gekeurd. Is het paard goedgekeurd dan komt hij/zij voor de proefperiode te staan aan één van onze 7 stallen. In de proefperiode test de politie het paard op alle eigenschappen die voor een politiepaard belangrijk zijn. Het gaat daarbij vooral hoe het paard zich gedraagt op straat in het verkeer. Het paard krijgt hierbij altijd de steun van een goed ervaren politiepaard naast zich. Wij doen in deze periode geen ‘schriktraining’ en gaan ook niet met hem/haar springen. Heeft hij/zij deze periode goed doorlopen dan volgt er nog een röntgenologische keuring door één van onze dierenartsen. Deze kosten zijn voor ons. Tijdens deze proefperiode is de politie aansprakelijk voor alle risico’s en kosten. De politie behoudt tijdens de proeftijd het recht om af te zien van de koop. Blijkt alles uiteindelijk goed? Dan wordt de koop definitief.
Bij daadwerkelijke aankoop van een paard is er nog een lange weg te gaan, voor de uiteindelijke inzet. Gemiddeld duurt het één tot twee jaar voordat een paard helemaal klaar is voor het politiewerk op straat. Paarden die nog erg jong zijn in leeftijd krijgen langer de tijd.

bereden politie, politiepaard, kust, strand, Foto: Korpsmedia politie
Politiepaarden op het strand