Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Podcast over proactief controleren

Waarom ik?’ is een serie podcasts over etnisch profileren, ook wel proactief controleren genoemd. In deze serie van vier komen wetenschappers, burgers en agenten aan het woord over die controlemethode. De podcasts zijn gemaakt door het programma Politie Voor Iedereen, in samenwerking met NAP1 Podcasts.

Aflevering 1: etnisch profileren, realiteit of fictie?

Kijkt de politie gekleurd naar de omgeving? In deze podcast praat Jörgen Raymann met Bas Böing, hij doet onderzoek naar etnisch profileren binnen de politie. Wat denkt hij? Is etnisch profileren realiteit of fictie? En hoe ga je etnisch profileren tegen? Want objectief kijken is lastiger dan je denkt. Maike Gieling, sociaal psycholoog en onderzoeker bij de Politieacademie leg dit uit.

Aflevering 2: etnisch profileren, het politieperspectief

Hoe kun je je als professional loskoppelen van etnisch profileren? In deze podcast praat Jörgen Raymann met Kimberly Flantua en Willem Warmerhoven. Zij houden zich beiden bezig met professioneel controleren binnen de landelijke eenheid. Kimberly legt uit waarom het onderwerp gevoelig ligt binnen teams en hoe je elkaar erop kan aanspreken. Dat dit niet altijd makkelijk is en veel weerstand oproept vertelt, Willem. Weerbaarheid speelt hier een belangrijke rol.

Aflevering 3: etnisch profileren, het maatschappelijk perspectief

De kijk van de burger op de politiepraktijk verandert doordat de burger zich niet serieus genomen voelt bij etnisch profileren. In deze podcast praat Nina van den Dungen met Iris van der Weiden, adviseur diversiteit en inclusie bij de politie Noord-Nederland, over de gevolgen voor het vertrouwen in de politie.

Operationeel expert Ruben Boomsma werkt met wijkagenten in Den Helder, en vraagt zich af of de urgentie om met het thema aan de slag te gaan binnen de organisatie wel genoeg wordt gevoeld. Je hoor ook een fragment van iemand die zegt dat-ie regelmatig door de politie wordt aangesproken vanwege zijn huidskleur.

Aflevering 4: etnisch profileren vanuit leiderschap bekeken

In deze (laatste) podcast van ‘Waarom ik?’ zit politiechef Midden-Nederland Martin Sitalsing aan tafel bij Nina van den Dungen. Het bespreekbaar maken van etnisch profileren maakt veel los. Wat is de rol van leiderschap om ervoor te zorgen dat professioneel controleren de norm wordt? Martin kijkt terug op de eerdere afleveringen en vertelt over het belang van weerbaarheid en de rol van het handelingskader.