Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Remote Access Trojan is software voor illegale toegang tot computers

Een Remote Access Trojan (RAT) is kwaadaardige software waarmee een aanvaller heimelijk een digitaal systeem kan binnendringen. Daarmee krijgt de aanvaller toegang tot het gehele systeem dat hij vervolgens ook kan besturen: webcam aanzetten, geld overmaken, documenten wegmaken.

Een RAT is geen methode van cybercrime maar een tool. RATs kunnen ook de computer installeren in een botnet (robotnetwerk) of de computer laten fungeren als proxyserver (een tussenstation tussen gebruiker en internet). Ze worden dus gebruikt bij het plegen van verschillende cybercrimedelicten.

Remote Access Trojan wordt gebruikt door criminelen

Dat gaat van de eenzame hacker tot georganiseerde criminaliteit. Een voorbeeld is een student die onder andere in de computer van één slachtoffer een gestolen eindexamen ontdekte en dat publiceerde via de computer van een ander. Deze jongeman had daarnaast 2000 webcams overgenomen, chanteerde een meisje met gevoelige filmpjes, en maakte een masterscriptie van een student weg.
Maar het gaat bij RATs vaak ook om grensoverschrijdende criminaliteit en intensieve internationale samenwerking. Onderzoeken richten zich niet alleen op personen die de besmette computer beheersen, maar ook op bouwers, crypters en ondersteuners van een RAT, zoals helpdesks voor gebruikers en de makers van tutorials (handleidingen).

remote acces,  Foto: Korpsmedia politie / istock