Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Veiligheid stroomstootwapen

De politie twijfelt niet aan de veiligheid van het stroomstootwapen, de Taser X2/NL. De kans op ernstig letsel als direct gevolg van het stroomstootwapen is zeer gering. De Taser is inmiddels honderden keren ingezet sinds de start van de praktijkproef bij vier teams begin 2017, zonder noemenswaardige gevolgen (schade/letsel).

Bijna alle personen (meer dan 200 personen) die zijn blootgesteld aan stroom door middel van het stroomstootwapen zijn kort na de inzet onderzocht door een medisch professional. In vrijwel alle gevallen bleef het letsel beperkt tot één of twee penetratiewondjes. In een enkel geval is letsel geconstateerd door het omvallen (schaafwond, bloedneus, gekneusde arm) of dat pijltje op kwetsbaar plek zat (genitaliën, oor, hals), dit noemen we secundair letsel.

In de politieopleiding voor het stroomstootwapen komen de mogelijke risico’s van gebruik van de Taser expliciet aan bod. Daarnaast gaven bijna alle agenten aan dat ze meer fysiek geweld en andere wapens (wapenstok, diensthond of vuurwapen) met meer kans op letsel zouden hebben gebruikt, als ze geen stroomstootwapen hadden gehad.