Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat betekent in verzekering stellen?

Als je aangehouden (gearresteerd) bent heeft de politie maximaal 9 uur de tijd om jou te verhoren. Als de politie meer tijd nodig heeft om het politieonderzoek af te ronden, kan je in verzekering worden gesteld.Dit betekent dat je dan maximaal 3 dagen moet blijven. Je blijft dan in de politiecel, maar je kan ook met een soort huisarrest naar huis of naar familie. Dit is een straf waarbij je je huis niet mag verlaten.

De inverzekeringstelling mag alleen als dat nodig is in het belang van het onderzoek. Dit mag maximaal 3 dagen duren en één keer worden verlengd. De (hulp)officier van justitie bepaalt hoe lang je in verzekering blijft. Hij of zij houdt rekening met je leeftijd en zal je goed uitleggen waarom je in de cel moet blijven. Het kan zijn dat de politie niet wil dat je met andere verdachten praat. Of dat je verdacht wordt van een zeer ernstig feit.

Als je in verzekering gesteld bent, komt er vaak iemand van de Raad voor de Kinderbescherming bij jou langs (ook als je nog in de politiecel zit). Zij praten met jou en met jouw ouders over hoe het met jou gaat. Zij  geven advies aan de Officier van Justitie (of de kinderrechter) wat goed voor jou zou zijn, zodat je geen strafbare feiten meer zal plegen.


Nachtdetentie

Je kan in de meeste gevallen ook vragen om nachtdetentie (alleen niet tijdens in verzekering stellen). Dan ga je overdag naar school en ben je alleen 's avonds en 's nachts in de politiecel.