Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat doen de Politiekids?

De jonge deelnemers aan Politiekids helpen de politie bij laagdrempelige acties, zoals bijvoorbeeld:

  • met een laserpistool de snelheid van voorbijrijdende auto’s meten;
  • automobilisten vragen rustig te rijden, zodat er veilig gespeeld kan worden in de wijk. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een oversteekplaats, waar een agent de auto’s laat stoppen;
  • uitdelen van preventie- en promotiemateriaal.

Voordat een actie begint wordt de kinderen uitgelegd wat de actie inhoudt en waarom deze belangrijk is. Ook spreken de agenten met de kinderen de gedragscode door, oftewel wat ze wel en niet mogen.

Waarom het project Politiekids is opgezet

Veel criminele activiteiten worden door jeugdigen gepleegd. Voor mishandelingen, bedreigingen en overlastincidenten is vaak de plaatselijke jeugd verantwoordelijk. Jeugd is steeds moeilijker benaderbaar voor de politie. Met het project Politiekids wil de politie in contact te komen met kinderen voordat ze mogelijk het ‘foute pad’ op gaat. Het doel: met hen en hun ouders een goede relatie opbouwen en zo te voorkomen dat de kinderen criminele activiteiten ontwikkelen.

Door heel Nederland

Op veel plekken in Nederland zijn al teams met Politiekids van start gegaan. Bij de politie in uw wijk kunt u informeren of in uw buurt al een project Politiekids loopt.