Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat doet de politie tegen georganiseerde misdaad?

Criminelen doen van alles om hun misdaden te verbergen. Bij verschillende soorten van georganiseerde criminaliteit zet de politie verschillend in.

Dienst Landelijke Recherche

De Dienst Landelijke Recherche onderzoekt zware en georganiseerde criminaliteit in Nederland. Met preventieve maatregelen proberen de rechercheurs misdaad ook te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het in de gaten houden van verdachte personen.

Financiële rechercheurs

Criminelen willen winsten uit hun misdaad zoveel mogelijk verbergen. Financiële rechercheurs proberen illegale geldstromen op te sporen. Dat doen ze ook in samenwerking met de Belastingdienst, de Nederlandse Bank en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). De FIOD is de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Door samen te werken kan de politie bijvoorbeeld ook beslag leggen op criminele vermogens. 

Digitale rechercheurs

Digitale criminaliteit komt steeds vaker voor. Speciaal opgeleide rechercheurs verzamelen de digitale informatie, speuren het internet af en onderzoeken harde schijven van computers. Ze kunnen ook data onderscheppen van digitale communicatie tussen verdachte personen.

Milieurechercheurs

Voor milieudelicten werkt de politie ook met speciale rechercheurs: de milieurechercheurs. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar verboden vuurwerk, illegale asbestsloop of illegaal gedumpt bouwafval. Zij onderzoeken dan vooral de ketencriminaliteit, zodat ze milieudelicten vanaf de kern kunnen opsporen en vervolgen. Denk bijvoorbeeld aan grote internationale bedrijven die zich niet aan milieuregels houden.

Samenwerking over de grens

De politie werkt ook samen met collega’s over de grens, want vaak vindt georganiseerde misdaad plaats op internationaal niveau. Kijk op de websites van Europol en Interpol voor meer informatie over de internationale politiesamenwerking, binnen Europa en daarbuiten.