Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat doet de politie tegen mobiel banditisme?

Het aanpakken van mobiel banditisme en het opsporen van bendes in Nederland staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. We verzamelen en analyseren bijvoorbeeld informatie uit opsporingsonderzoeken. Met deze informatie proberen we de bewegingen en activiteiten van bendes in kaart te brengen. 

Daarnaast doen we opsporings- en handhavingsacties en controles. Bij grote verkeerscontroles bijvoorbeeld kunnen we ook mobiel banditisme tegengaan. We maken dan gebruik van camera’s met ANPR-techniek (dat staat voor ‘automatic number plate recognition’), daarmee kunnen we automatisch kentekenplaten herkennen. Bij deze controles werkt de politie samen met de douane en de Belastingdienst.

Naast het opsporen van mobiele bandieten werkt de politie met verschillende partners samen in de Taskforce mobiel banditisme. We werken hierbij samen met Nederlandse gemeenten, brancheorganisaties, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Koninklijke Marechaussee. Samen proberen we Nederland onaantrekkelijk te maken voor mobiele bandieten.
 

anpr, verkeer, Foto: Korpsmedia politie