Wat is de persoonsgerichte aanpak (PGA)?
Agenten hebben vaak te maken met personen die ernstige veiligheidsproblemen en/of ernstige overlast veroorzaken. Sommige personen volharden in dit gedrag of ‘groeien door’, vaak in combinatie met psychische of gedragsproblemen, verslaving of andere problemen. De persoonsgerichte aanpak betekent dat de politie, gemeenten, OM en hulpverlening nauw samenwerken om te voorkomen dat die persoon voor problemen blijft zorgen.
Voorbeeld persoonsgerichte aanpak
Een voorbeeld van de PGA is de Top 600 in Amsterdam. De Top600 bestaat uit 600 zogenoemde veelplegers die over een periode van vijf jaar zijn aangehouden voor een high impact delict, zoals inbraak of een straatroof. Een paar jaar na de invoering van deze aanpak bleek dat het aantal aanhoudingen was gedaald, evenals de keren dat veelplegers toch weer in de fout gingen.
Met de PGA proberen politie, justitie en hulpverlening zogeheten high impact criminaliteit terug te dringen, proberen ze de plegers beter perspectief te bieden (een nomale baan) en wordt geprobeerd te voorkomen dat broertjes of zusjes van de veelpleger ook het criminele pad op gaan.