Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat is een DDoS-aanval?

Een Distributed Denial of Service aanval, ook wel DDoS genoemd, is een poging van cybercriminelen om ontzettend veel verzoeken naar websites te versturen waardoor deze onbereikbaar worden voor gebruikers. Vergelijk het met een enorme file, maar dan digitaal. Via bijvoorbeeld een botnet, een netwerk van gehackte zombiecomputers met een centrale aansturing, wordt een website zo massaal bezocht dat deze erg traag wordt of zelfs crasht. Ook allerlei andere diensten, zoals routers, firewalls of DNS-servers, kunnen het doelwit zijn. De slachtoffers van deze aanvallen zijn uiteenlopend: van gameservers en scholen tot banken, webshops of zelfs complete overheden. Het plegen van een DDoS-aanval is áltijd strafbaar.

Waarom plegen cybercriminelen DDoS-aanvallen?

Er zijn verschillende soorten daders en motieven voor een DDoS-aanval. Soms is de pleger een jongere die voor de grap vrienden offline wil halen tijdens een computerspel of het gaaf vindt om bekende organisaties digitaal plat te leggen. Maar het kunnen ook activisten zijn die het oneens zijn met bedrijven of overheden en via een DDoS-aanval hun ideeën willen verspreiden. Of een groep criminelen die DDoS-aanvallen gebruiken om organisaties mee af te persen en zo geld willen verdienen.

Gevolgen beperken

Als u wilt voorkomen dat uw bedrijf of instantie slachtoffer wordt van een DDoS-aanval of de gevolgen hiervan zoveel mogelijk wilt beperken, stem dan uw beveiligingsmaatregelen af met uw systeembeheerder, serviceprovider of een ICT-bedrijf.