Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat is het politielegitimatiebewijs?

Om zeker te weten dat u te maken heeft met een politieagent, kunt u vragen naar het politielegitimatiebewijs. Het politielegitimatiebewijs is kaart met naam, personeelsnummer en pasfoto. Een politieambtenaar in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren. Maar als u ernaar vraagt, moet hij wel zijn politielegitimatiebewijs tonen. Zegt een persoon in ‘burgerkleding’ dat hij van de politie is? Dan moet de politiemedewerker wel uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen. Vertrouwt u het niet? Dan kunt u altijd contact opnemen met het dichtstbijzijnde politiebureau en/of bellen naar het algemene nummer van de politie: 0900 – 8844.

Nieuw politielegitimatiebewijs

In 2023 ontvangen politiemedewerkers een nieuw politielegitimatiebewijs. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. U kunt hieronder een voorbeeld van het nieuwe politielegitimatiebewijs zien.

Voor een periode van twee jaar geldt dat naast het huidige politielegitimatiebewijs ook het nieuwe politielegitimatiebewijs kan worden getoond door de politiemedewerker om zichzelf kenbaar te maken als politiemedewerker.

Voorbeeld van politielegitimatiebewijs (voorkant)
Voorkant van een politielegitimatiebewijs
Voorbeeld van politielegitimatiebewijs (achterkant)
Achterkant van een politielegitimatiebewijs

Regelgeving politielegitimatiebewijs

Meer informatie over de regelgeving rondom het politielegitimatiebewijs kunt u lezen in de ministeriële Regeling politielegitimatiebewijs.


Politielegitimatiebewijs gevonden?

Mocht u een politielegitimatiebewijs vinden? Stuurt u deze dan alstublieft naar:
Politie
Antwoordnummer 2496
3000 VB Rotterdam