Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat is phishing?

U krijgt een e-mail van uw bank. Althans, u denkt dat uw bank u een mail stuurt. In werkelijkheid doet een crimineel zich voor als uw bank. In de e-mail staat een link. Als u daarop klikt, wordt u doorgestuurd naar een onveilige website. Daar wordt u gevraagd uw persoonlijke inloggegevens zoals accountnaam, password en bankrekening in te vullen. Dit is "vissen" naar vertrouwelijke informatie: phishing.

Phishing is oplichting via het internet, er zijn verschillende varianten. Criminelen bouwen websites na van banken, grootwinkelbedrijven en pornosites. In alle gevallen probeert de oplichter u te verleiden uw inloggegevens in te typen. Met deze geheime gegevens kan de oplichter naar de echte website en onder uw naam inloggen. Op die manier kan de oplichter geld van uw rekening afschrijven.

Phishing gebeurt nagenoeg altijd digitaal. U krijgt een e-mail, Whatsapp of sms. Ergens in de tekst staat een link waarop u moet klikken. Vaak wordt de smoes gebruikt, dat uw betaalpas is geblokkeerd. Of er verloopt een termijn. Zo wordt u verleid onmiddellijk actie te ondernemen. Als dit bericht via sms naar uw telefoon wordt gestuurd, heet dit 'smishing', een samenvoeging van de woorden phishing en sms.