Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat is seksueel misbruik?

Iedereen kan te maken krijgen met seksueel misbruik. Bij seksueel misbruik denken mensen vaak aan een aanranding of verkrachting. Maar ook als er naaktfoto’s van jou verspreid worden of als iemand je heeft aangeraakt op een manier die je niet wilde, noemen we dat seksueel misbruik.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Met ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ bedoelen we al het seksuele gedrag dat iemand niet wil. Met andere woorden: gedrag dat over iemands persoonlijke grens gaat. Dit kan strafbaar en niet-strafbaar gedrag zijn.

Seksueel misbruik

Op deze webpagina gebruiken we de term ‘seksueel misbruik’. Daarmee bedoelen we seksueel gedrag dat strafbaar is. Het is belangrijk om hiervan melding of aangifte te doen.

Speciale politie voor slachtoffers van seksueel misbruik

De politie heeft speciaal opgeleide politiemensen die onderzoek doen naar seksueel misbruik: zedenrechercheurs. Zij staan dag en nacht klaar om slachtoffers van seksueel misbruik te helpen.

Politie helpt slachtoffers

Het kan moeilijk zijn om te praten over wat jou overkomen is. Bijvoorbeeld omdat je gevoelens hebt van schuld, schaamte of angst. Toch is het belangrijk dat je seksueel misbruik meldt. Bij de politie doen we er alles aan om slachtoffers van seksueel misbruik zo goed mogelijk te helpen. Besluit je om aangifte te doen? Dan zullen wij jou hierbij begeleiden. We kunnen onderzoek doen naar het seksueel misbruik om bewijs te verzamelen. Ook zorgen we dat jij de hulp krijgt die je nodig hebt. Zo brengen we je bijvoorbeeld in contact met het Centrum Seksueel Geweld of met een andere organisatie die jou hulp kan bieden.

Slachtoffer van seksueel misbruik?

Weet dat je er niet alleen voor staat. Je kunt hulp krijgen en je bent niet alleen.