Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat kan ik doen als ik bedreigd word?

Neem contact op met de politie. Ook als (achteraf) blijkt dat je geen aangifte kunt doen. Misschien kunnen we je toch ergens mee helpen. Bij spoed bel je 112. Zit je niet in een levensbedreigende situatie, dan kun je bellen met 0900-8844. Je kunt dan meteen een afspraak maken voor een aangifte. Als de bedreiging online of schriftelijk was, bewaar de berichten dan als bewijs. Verwijder ze niet, maar deel ze met ons als je aangifte komt doen.

Online aangifte doen kan niet als je bedreigd bent. Dan praten we daar liever persoonlijk over. Het is een ernstig strafbaar feit. Ook hopen we dat je bewijs hebt verzameld van de bedreiging. Dat kunnen we dan meteen bespreken. Bel voor het maken van een afspraak met 0900-8844. Of als je geen beltegoed hebt: vul dit contactformulier in. Dan bellen wij jou.

Wat de politie doet met de aangifte?

Dat hangt van een heleboel factoren af. Het kan zijn dat we tijdens de aangifte samen afspreken dat wij een gesprek gaan voeren met de bedreiger, met als doel dat de dreiging stopt. Het kan ook zijn dat we een strafrechtelijk onderzoek tegen hem/haar starten.

Lees hier meer over aangifte doen.

Waarom kan ik soms géén aangifte doen van bedreiging?

De wet stelt niet alle vormen van bedreiging strafbaar. Een voorbeeld hiervan is als iemand tegen je zegt ‘Ik weet waar je woont’. We begrijpen dat dat bedreigend over kan komen, maar dat is volgens de wet niet strafbaar. Een ander voorbeeld is: ‘Kijk uit, anders sla ik je’. Dreigen met een klap is eenvoudige mishandeling (in plaats van zware mishandeling), en valt daarmee niet binnen de wet.
We snappen dat dit lastig is. Dus: voel je je bedreigd, neem dan gewoon altijd contact met ons op. Samen kijken we dan of aangifte mogelijk is. En als dat niet zo is, dan kunnen we misschien nog iets anders voor je betekenen.

Stalking

Ook bij stalking kan sprake zijn van een dreigende situatie. We spreken van stalking wanneer iemand jou steeds lastigvalt. Een stalker zoekt steeds contact terwijl jij dat niet wilt. Het is terugkerende overlast die je erg vervelend vindt. Misschien maakt het je ook bang. Iedereen kan slachtoffer worden van stalking. Als je te maken hebt met stalking kan dat erg ingrijpend zijn. Het kan invloed hebben op je gevoel van veiligheid en privacy.

Lees hier wat je zelf kunt doen tegen stalking. En wat de politie voor je kan doen.
Of download een brochure met uitleg en tips.