Wat kan ik zelf doen om geen slachtoffer te worden van cybercrime?
Iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime. Maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans daarop zo klein mogelijk te maken. Veiligheid begint natuurlijk bij jezelf!
Beveilig je computer
- Zorg dat je computer goed beveiligd is en installeer updates, zodra ze beschikbaar zijn
- Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten).
Zorg voor een sterk wachtwoord
- Gebruik een sterk wachtwoord. Bijvoorbeeld een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om, te achterhalen. Meer informatie over wat een sterk wachtwoord is, vind je op bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl
- Open geen bijlagen van onbekende afzenders.
- Download niet zomaar programma's en klik niet op links die je niet vertrouwt.
- Geef nooit je wachtwoord aan iemand anders. Gebruik trouwens ook niet steeds dezelfde wachtwoorden en maak je wachtwoorden niet te makkelijk. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van minimaal acht letters, cijfers en karakters. Of beter nog: gebruik een lange zin als wachtwoord.
Scherm je persoonlijke gegevens goed af
- Denk na over welke persoonlijke info je op profielsites zet, internetcriminelen kunnen deze informatie gebruiken om je wachtwoord te raden. Zorg dat je profiel op privé staat, alleen je vrienden zien dan wat er op je profiel staat.
- Mocht je toch je gegevens aan iemand gegeven hebben, verander dan je wachtwoord. Het zou namelijk kunnen dat deze persoon met je meekijkt of je gegevens kwijt raakt.
Check het webadres bij Internetbankieren
- Check bij internetbankieren regelmatig of de url van de site nog steeds hetzelfde is. Ontdek je een kleine verandering, zoals het ontbreken van een letter, dan is dit een teken dat er iets niet klopt.
- Een veilige betaalomgeving herken je aan het hangslotje en een webadres dat begint https. de 's' staat voor 'secure'. Bij moderne browsers is deze extra beveiligde verbinding ook zichtbaar gemaakt door een groene adresbalk.
Weet met wie je chat
- Check bij het chatten of de ander wel echt de persoon is die je denkt dat hij of zij is door het e-mailadres te controleren. Iedereen kan een Gmail- of Hotmailadres aanmaken met een valse naam. Of vraag iets wat alleen die persoon zou kunnen weten.
Maak een back-up
- Maak regelmatig een back-up van je waardevolle bestanden op bijvoorbeeld je telefoon (foto’s, video’s, documenten enzovoort). Je zou hiervoor een clouddienst kunnen gebruiken, zorg dat deze voorzien is van een tweestapsverificatie.
- Meer informatie over tweetrapsverificatie.