Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat zijn mijn rechten als er een rechtszaak komt?

U mag de stukken van de strafzaak lezen. Dat kunt u aan de officier van justitie of de rechter vragen. U kunt de officier van justitie ook vragen om documenten toe te voegen aan het dossier van uw zaak. Een advocaat of Slachtofferhulp Nederland kan u daarmee helpen.
Bent u slachtoffer van een ernstig strafbaar feit of bent u nabestaande van het slachtoffer? En komt er een rechtszaak? Dan heeft u in de rechtszaal het recht om te zeggen wat u kwijt wilt. Bijvoorbeeld over de straf die u vindt dat de verdachte moet krijgen of wat de gevolgen van het misdrijf voor u zijn. Soms kunt u ook voor de zitting een gesprek krijgen met de officier van justitie. Een advocaat of Slachtofferhulp Nederland kan u daarmee helpen.
Als u dat wilt, houdt de officier van justitie u op de hoogte over het verlof, de vrijlating of de eventuele ontsnapping van de verdachte of de dader.

Aangifte: Wie betaalt de kosten als er een rechtszaak komt?

Bent u getuige van een misdrijf? En heeft u daardoor kosten, bijvoorbeeld reiskosten of kosten omdat u niet kunt werken? Dan kunt u deze kosten terugvragen van de overheid. Op de dagvaarding of de oproep voor de rechtszaak vindt u meer informatie.

Aangifte: Wat gebeurt er met mijn spullen als die zijn gevonden?

Meestal kunt u uw spullen terugkrijgen, maar dat kan soms wel lang duren. Als de dader ze wil teruggeven, kunt u ze ophalen op het politiebureau. Wil de dader ze niet aan u teruggeven, dan kunt u de spullen terugvragen aan de officier van justitie. Hij laat u weten wanneer u de spullen kunt komen halen.
Zijn uw spullen in beslag genomen als bewijs voor de strafzaak? Dan heeft u het recht om te weten waar uw spullen zijn, of u ze terugkrijgt en wanneer dat is. Slachtofferhulp Nederland kan u helpen uw spullen terug te vragen. U vindt hierover meer informatie op de site van het Openbaar Ministerie.