Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Welke informatie neem ik mee als ik aangifte van fietsdiefstal wil doen?

Als je aangifte van fietsdiefstal doet, is het belangrijk dat je weet wat de kenmerken van jouw gestolen fiets zijn. Je eigen fiets is te herkennen aan merk en kleur maar ook aan bijzonderheden zoals krasjes, het soort slot, het stickertje van de fietsenwinkel en het framenummer. Het framenummer is een uniek nummer dat aan de onderzijde in het frame gegraveerd is. Ook kan je postcode in de fiets gegraveerd zijn. In de buis onder het zadel kan een chip zitten die voorzien is van je naam en andere gegevens. De politie kan zo'n chip met een speciaal apparaat lezen en de fiets bij de eerlijke eigenaar terugbrengen.

Geef de politie altijd zo veel mogelijk informatie. Denk aan verzekeringspapieren, de aankoopnota en jouw legitimatiebewijs. Tips voor het doen van aangifte van fietsdiefstal:

  • Schrijf je framenummer op en bewaar dit op een goede plek;
  • Maak een foto van je fiets en schrijf de kenmerken op;
  • Vul een fietsregistratiekaart in, zodat je alle kenmerken nog hebt als je fiets gestolen is. Die kun je meenemen tijdens het doen van aangifte;
  • Als je fiets verzekerd is, heb je meestal ook bepaalde kenmerken doorgegeven. Ook deze zijn handig om mee te nemen als je aangifte doet.